avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reabilitare termica

Buna ziua,
Blocul nostru a intrat in programul de reabilitare termica cu 50+30+20 proprietarii
Pentru ca primaria nu a luat nici o masura pentru izolarea individuala si pentru ca suntem in preajma alegerilor si pentru ca...atatea altele,reprezententi primariei si proiectantul a lasat ideea de a imparti cota proprietarilor dupa cum alege asociatia (vor sa se plateasca dupa cat perete exterior are fiecare proprietar sua dupa cine stie ce idee lo mai veni).
Intrebarea mea este daca e legal si daca se ajunge in instanta se poate anula o asemenea decizie.
Este o aberatie ca un proprietar care locuieste in partea cu mai multi pereti exteriori sa plateasca mai mult, pentru ca el la randul lui incalzaste si protejeaza de frig pe cel cu peretii in interior.Oricum parerea mea nu conteaza , conteaza ce este legal si cum putem sa-i protejam pe cei in cauza. Mentionez ca blocul are 3 scari si eu locuiesc in cea din mijloc.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:58, 12 Septembrie 2011
Orice reparatie pe proprietatea comuna se imparte la cota-parte indiviza, adica proportional cu suprafata apartamentului (fara balcoane sau logii), deoarece fatada este proprietate comuna si fiecare proprietar are cota-parte din proprietatea comuna proportionala cu suprafata utila a apartamentului, nu a peretilor exteriori.
Aveti dreptate.Intrebarea mea era daca este legala impartirea sub alta forma decat dupa cota parte si daca locatari pot aproba cu jumatate +1, ceilalti locatar care sunt cu pereti exterior pot castiga in instanta .Proprietarii cu apartamente spre interior sunt mai multe si deci exista posibilitatea sa se aprobe.Marea majoritate se gandeste doar la el nu si cum e legal sau la cel de langa el.
Intradevar asociatiile pot aproba unele lucruri dar sa nu contravina legi.
Situatia aceasta se incadreaza in litea legi sau nu ?
Va multumesc.
Inca o data:
- aceste cheltuieli se impart numai asa pentru ca asa scrie in lege.

Nu stiu ce s-ar putea intampla in instanta pentru ca acolo exista o zona crepusculara de unde nu stii niciodata cum iesi! :)
elaeco a scris:
Intrebarea mea era daca este legala impartirea sub alta forma decat dupa cota parte si daca locatari pot aproba cu jumatate +1...

Se poate ca intr-o asociatie de proprietari sa se organizeze adunarea generala iar presedintele (impreuna cu cenzorul, membrii comitetului care ar trebui sa cunoasca legea), sa conduca aceasta adunare generala in asa fel incat se ajunge ca prin vot, majoritatea sa ia o hotarare contrara legii.
In aceasta situatie este suficient ca un singur proprietar (sigur ca pot fi mai multi) sa conteste aceasta hotarare in instanta in termen de 45 de zile si are sanse foarte mari ca instanta sa decida anularea acelei hotarari luate de adunarea generala.
Eu cred ca, acolo unde se iau hotarari contrare legii, vinovati sunt cei care conduc adunarea generala si care pot explica deschis prevederile legii, pot sa nu puna la vot o propunere contrara legii, pot sa-si dea demisia acolo in acea adunare in fata tuturor...

Va multumesc mult pentru raspunsurile date,dar intr-o sedinta in care au fost prezenti si reprezentanti ai primariei (printre care era si un jurist)si unul dintre ei a lansat aceasta idee si binenteles ca a prins . Sa speram ca in adunarea generala presedintele sa poata explica ilegalitatea si sa luam decizia cea mai buna.

Alte discuții în legătură

Lege vs a.g. BX BX Daca in Adunarea Generala s-a hotarat sa se imparta cheltuielile in mod egal per apartament in loc de cota-parte indiviza (chiar daca li s-a explicat ca legal ... (vezi toată discuția)
Hotarari in adunarea generala care incalca legea (???) anigb2 anigb2 Buna dimineata, As dori sa stiu daca este corect ca la Adunarea Generala sa se hotarasca sa se calculeze toate cheltuielile lunare pe persoane si ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie de locatari claudiustan claudiustan Buna seara In blocul unde locuiesc asociatia de locatari in cadrul sedintelor a ales un domn presedinte care locuieste in bloc dar care nu este propietarul ... (vezi toată discuția)