As dori sa stiu daca este corect ca la Adunarea Generala sa se hotarasca sa se calculeze toate cheltuielile lunare pe persoane si apartament, lucrarile de reparatie pe tronson (adica daca o coloana se schimba de la subsol pana la ultimul etaj) este achitata doar de cei afectati, cand legea prevede ca ca calculul cheltuielilor se fac pe cota indiviza. Aceasta hotarare a fost votata si aprobata cu un vot contra si o abtinere.
Multumesc anticipat
Hotararile adunarii generale a proprietarilor dintr-un imobil nu trebuie si nu pot sa incalce legea! Orice prevedere care contravine legii este nula !B-)
Discutati cu legea in mana cu administratorul si cu presedintele asociatiei de proprietari!
Daca in AG s-a hotarat ca reparatiile de pe coloane sa fie suportate de cei direct afectati, aceasta este o hotarare legala. In cadul acestei repartizari (pe coloana), impartirea sumei reparatiei respective se face in functie de cota-parte indiviza (suprafata), asa cum scrie in lege si in metodologia de aplicare a legii.
Da, in lege scrie, si asa trebuie sa se si calculeze, pe cota-parte indiviza, dar nici in metodologie nu se specifica expres ca aceste reparatii trebuie suportate de toti proprietarii de fiecare data..
Fiecare dintre proprietari este atat dezavantajat, cat si avantajat de acest sistem "plata pe coloana". Ba, in unele asociatii, aceste plati se fac si pe paliere. Daca s-a spart geamul de la ghena unui etaj, costul inlocuirii este platit de cei de la palierul respectiv.
Acest mod de a repartiza costul unei reparatii sau lucrari de intretinere se face prin hotarari ale AG, cu conditia expresa prevazuta in lege ca impartirea ulterioara (pe coloana sau etaj) sa se faca pe cota-parte indiviza. In cazul in care, in alte multe asociatii, AG nu hotaraste in vreun fel anume aceste repartizari de sume, atunci toti proprietarii contribuie la plata acelei reparatii.
Multumesc de raspuns, eu sunt administratorul la acest imobil, problema mea este ca acum un an de zile in Adunare Generala (in care a iesit un mare scandal) eu am incercat sa explic la toata lumea ca asa este corect, adica calcul pe cota indiviza, dar nu am avut cu cine sa ma inteleg. Dupa un an de zile, in care am modificat calculul de intretinere pe persoana cum au dorit, aceeasi persoana care a venit cu scandal la adunarea trecuta, acum vine si-mi spune ca nu e corect pe persoana, ci pe cota indiviza.
Multumesc
Am sa va spun ceva, ca de la administrator, la administrator. :)
Indiferent de neintelegerile cu proprietarii si indiferent de capriciile acestora, Dv, ca administrator aveti datoria sa impartiti cheltuielile conform cu Legea 230/2007 si HG.1588/2007, presupunandu-se din start cunoasterea acestora, indiferent de aberatiile pe care le sustin locatarii, care se presupune ca nu cunosc aceasta lege.
Hotararea AG, in acest caz, in opinia mea, trebuie ignorata si calculul facut in mod legal. Cine doreste sa va reclame sau sa conteste in instanta felul in care faceti aceste calcule (in mod legal) se va izbi de respingerea acestei contestatii.
In lege se spune ca orice hotarare a AG care este suspectata ca fiind nelegala sau chiar ilegala de-a binelea poate fi contestata in 45 de zile, ....da, dar de catre proprietari, nu de catre administrator si in mod sigur nu vor face acest lucru, necunoscand legea, nedorind s-o cunoasca...sau fel si fel de cauze. Mai degraba va contesta pe Dv., ca administrator. Daca sunteti proprietar in acel bloc puteti contesta Dv. aceasta hotarare in 45 de zile de la adoptarea ei. E mai eficient insa sa lucrati dupa prima varianta pe care v-am infatisat-o, plus ca nu mai alergati prin justitie (ii lasati pe altii s-o faca) ca sa demonstrati ceva care este la "mintea cocosului".
Din pacate atunci i-am amenintat ca ii dau in judecata,ca proprietar, dar nu am facut-o si am respectat dorinta lor. Acum am avut Adunare Generala si a ramas calculul tot pe persoane.
Pentru a modifica acest calcul am nevoie de o noua Adunare Generala convocata sau pur si simplu luna viitoare calculez pe cota indiviza.