avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daune de la vecinul care si-a reparat singur acoperisul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daune de la vecinul care si-a reparat singur acoperisul

Buna ziua, in decursul anului trecut, vecinul de la etajul 4 a luat hotararea de a repara acoperisul, fara sa consulte toti vecinii de pe tronson, fara sa faca vreo sedinta in care sa ne informeze asupra intentiilor sale, a costurilor cu materialele sau manopera. Dupa ce a terminat lucrarea a calculat pt fiecare apartament partea sa si a inceputa sa ne hartuiasca pe toti sa-i dam banii. Deoarece nu am achitat suma stabilita de el m-am trezit cu o cerere de chemare in judecata, prin care solicita plata sumei respective.
Mentionez ca eu nu am fost de acord de la bun inceput cu demersurile lui privind reparatia acoperisului si as dori sa stiu ce pot face in aceste caz.

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bizman , utilizator 21:59, 30 Octombrie 2015
Conform legii reparatiile se fac de catre asociatie nu de catre locatari. Nu aveti asociatie, nu aveti administrator?
In practica s-a mai intamplat si acest lucru urmand ca locatarul care a facut lucrarea sa-si recupereze banii de la asociatie nu de la locatari, iarasi alta anomalie. Administratorul in baza documentelor primite de la acel locatar (chitanta, factura, certificat de garantie, contract ...) repartizeaza locatarilor sumele corespunzatoare.
Nu exista in legislatie notiunea de tronson. Cheltuielile pentru reparatii se distribuie pe cota parte indiviza si nu pe tronson iar apartamentele care trebuie sa contribuie sunt TOATE din condominiu.
Impartirea pe tronson este ilegala... bineinteles de aici cota care revine fiecarui apartament este foarte mare si de aici si nemultumirile.
Lipsa acordului dvs doar asa verbal nu foloseste la nimic... reparatiile se hotarasc in cadrul adunarii generale... se consemneaza in hotarare si semneaza toti cei prezenti...
Nu ati specificat cine v-a dat in judecata, pentru ca asociatia trebuia sa va dea nu locatarul.
In acelasi timp locatarii au obligatia sa contribuie la reparatiile imobilului. Deci de scapat de plata nu veti scapa.
In instanta puteti solicita expertiza pt recalcularea cotei dvs pe cota-indiviza si nu pe tronson, dar expertiza o veti plati tot dvs. Daca nu aveti bani de expertiza puteti face dvs acest calcul daca nu aveti bani si depune la dosar impreuna cu justificarea legala care stabileste repartizarea pe cota-indiviza. Judecatatorul e obligat sa tina cont de acest aspect.
Trebuia sa va intelegeti inainte de a se ajunge la proces, acum nu stiu daca mai merita, cheltuieli de judecata, expertize... puteti merge singur fara avocat, puteti renunta la expertiza daca puteti face dvs calculele exacte... dar tot raman cheltuielile de judecata care le veti pierde
I
Indiferent ca exista sau nu exista asociatie de proprietari, costul reparatiilor pe proprietatea comuna, asa cum este terasa, se suporta proportional cu cota indiviza sau suprafata utila, pe intelesul tuturor.
Sigur ca daca exista asociatie, reparatiile se gestioneaza de catre asociatiei.
Dar repartizarea costurilor de care spuneam mai sus se poate face, de la caz la caz, doar pe un tronson, pe o scara, pe un bloc...
Notiunea de tronson este legala si o gasiti de opt ori in legea 230/2007.
Un condominiu sau o asociatie poate cuprinde mai multe scari, mai multe blocuri si uneori reparatia unei terase la un bloc nu are nici o legatura cu alt bloc din aceeasi asociatie, asa ca nu se impart cheltuielile pe intreaga asociatie ci doar pe acel bloc.
Dar si in cadrul aceluiasi bloc pot fi terase in trepte, terase diferite de la o scara la alta, terase care nu au legatura una cu alta chiar daca sunt in acelasi bloc. Si in acest caz repartizarea costurilor se poate face pe tronson ori pe scara de la caz la caz.

O solutie in cazul de fata, pentru parat, este ca pana la primul termen de judecata sa discute cu reclamantul, sa se lamureasca ce cheltuieli s-au facut si sa achite partea ce-i revine. La ptrimul termen sa aduca la cunostinta instantei si procesul se incheie.
O alta solutie ar fi sa depuna intampinarea in care sa solicite respingerea cererii de chemare in judecata, aducand argumente de drept si de fapt. Procesul va continua, se poate solicita expertiza judiciara... Sansele sunt de partea celui ce a facut repartia daca are documente, dovezi.
Adriantot a scris:
Un condominiu sau o asociatie poate cuprinde mai multe scari, mai multe blocuri

Condominiu<>asociatie, condominiu = bloc = cladire, art 3a L230/2007

Adriantot a scris:
reparatia unei terase la un bloc nu are nici o legatura cu alt bloc din aceeasi asociatie, asa ca nu se impart cheltuielile pe intreaga asociatie ci doar pe acel bloc.

Corect. Fiecare bloc are fondul lui de reparatii, daca are.

La ce am spus in mesajul anterior fac o corectie, pentru ca am gandit una si am scris alta. nu am vrut sa scriu 'nu exista notiunea de tronson' ci 'nu exista definita notiunea de tronson in legea 230/2007'. Da in legea 230 este amintit tronsonul de 8 ori iar in hg 1588 de 12 ori dar in cu totul alte contexte care nu au legatura cu intrebarea de fata si tronsonul are alt inteles in legislatie decat cel la care s-a referit ariana03. De asemena nu exista in legislatie repartizarea cheltuielilor pe tronson in acceptiunea inteleasa de cel care a adresat intrebarea. Daca ar fi existat cu siguranta as fi specificat articolul si legea care spune acest lucru dar daca nu exista nu pot specifica. Daca cineva are cunostinta poate specifica.
Foarte multi oameni confunda notiunea de tronson si oamenii inteleg ca tronsonul reprezinta toate apartamentele care se afla pe o anumita coloana. Nimic mai fals.
Ca sa intelegem ce inseamna tronson voi exemplifica in continuare.
Din ratiuni care tin de siguranta la cutremur blocurile nu se pot intinde foarte mult pe lungime pentru ca s-ar rupe in doua la un cutremur. Si atunci de exemplu un bloc care are 5 scari nu se face dintr-o 'bucata' si el este facut din 'doua' bucati care se numesc tronsoane. In acest caz practic tronsoanele sunt nu o constructie ci doua constructii de sine statatoare foarte apropiate una de alta care par una, practic oamenii nici nu isi dau seama, dar daca sunteti atenti veti vedea ca undeva la mijloc cele doua constructii sunt separate dar este mascat si nu se vede la prima vedere.
Din aceste considerente apar urmatoarele propozitii adevarate:
- Un bloc poate sa fie format din unul sau mai multe tronsoane
- Un tronson poate fi format dintr-o scara sau mai multe
- O scara poate avea si ea mai multe tronsoane, am vazut si asa ceva de exemplu la blocurile acelea cu garsoniere si foarte multe apartamente >100 ceva de genul.
- O scara sa zicem mica, cu 4 etaje cu 20 apartamente, nu poate avea decat un singur tronson. ariana03 s-a gandit la tronson la toti vecinii de deasupra si de dedesubt. Daca mai are pe acelasi etaj sa zicem inca 3 apartamente rezulta ca in acceptiunea ei scara pe care sta are 4 tronsoane. E gresit. Nu asta inseamna tronson, doar scara nu are 4 constructii ci doar una.

Daca am definit gresit notiunea de tronson rog pe d-nul Adrian sa ma corecteze
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2015
bizman, utilizator
Acestea sunt toate referirile la 'tronson' din l 230 si hg 1588

Legea 230/2007
art 3 a) cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decât aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza. Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, în conditiile în care se poate delimita proprietatea comuna;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza în comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
art 5 (2) În cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara în parte numai în conditiile în care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari înfiintate pe scari sau tronsoane de cladire îsi reglementeaza între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.

HG 1588/2007
Art. 5. — (1) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scarã in parte numai in condilille in care nu exista o proprietate comuna aferentã tronsoanelor sau scanilor care nu poate fi delimitatã.
(2) Asocialiile de proprietari Ia nivel de scari sau tronsoane de cladire se pot constitui prin hotarare a adunarii generale si cu acordul expres al coproprietarilor cu privire Ia delimitarea efectiva a partiIor de proprietate comuna care se preiau in administrare de respectiva asociatie de proprietari si cu privire Ia obIigatiile si drepturile legale care vor continua sa ramana in sarcina tuturor coproprietarilor.
(3) Prin acordul de asociere pe scara sau tronson se reglementeazà si raportunile cu celelalte asociatii de proprietari constituite in cladire, pe scara sau tronson, cu priivire Ia posibilitatea defalcarii tehnice a consumunilor si repartizarea cheltuielilor comune, precum si Ia modalitatea acestei defalcari/repartizari.
Dacă este necesar, se solicita avizul fumizorilor de servicii implicati cu privire Ia posibilitatile tehnice de furnizare independentâ a utiIitatilor pe tronsoane sau pe scari, precum si pentru realizanea bransamenteIor.
Art 6 (4) Acordul privind infiintarea asociatiei de proprietari se obline cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si ai spaliilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cadrul cladinii, scarii sau tronsonului respectiv, dupa caz.
Art. 33. — (1) AsociatiiIe de proprietari constituite in condominii cu mai multe scari pot sa isi monteze contoare de apa pe fiecare scara in parte, pentru defalcarea consumului. Consumurile inregistrate de aceste contoare pot fi utilizate Ia repartizarea facturii pe fiecare scara. Diferentele fata de consumul inregistrat de contorul de bransament se repartizeaza fiecarei scari in cote-parti egale, in baza conventiei scrise dintre asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire. Consumurile inregistrate de contoarele montate in aval de contorul de bransament nu fac obiectul contractului de furnizare a senviciului si nu determina obIigatii ale asociatiei de proprietari catre furnizorul serviciului respectiv.
(3) Asociatiile de proprietari care au in componenta cel putin doua scari sau tronsoane de cladire dotate cu contor de bransament propriu vor repartiza cheltuielile cu apa rece, apa calda si/sau energia termica pentru incalzirea apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta pe scari sau tronsoane de cladire, in functie de indicatille contoarelor de bransament. Dupa aceasta repartizare, pentru lista de plata aferenta fiecarei scari sau fiecarui tronson de cladire calculul contravalorii consumului pentru fiecare apartament si spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta se face conform prevedenilor art. 47 lit. a)—c) din Legea nr. 230/2007.

HG 1588/2007
Art. 32. (3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.
Art. 43. Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 46 (3) Cota-parte indiviza de proprietate reprezinta raportul procentual dintre suprafata utila a apartamentului sau a spatiuIui cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta din CONDOMINIU.


Conform legislatiei Cota-parte indiviza se calculeaza raportand suprafata utila a apartamentului la total s.u. ... din CONDOMINIU, nu scara, nu tronson nu altceva.
Avand in vedere acest aspect legal repartizarea cheltuielilor pt reparatii se face pe toate apartamentele din CONDOMINIU, nu tronson, nu scara nu altceva.
In concluzie ariana03 ca sa afle suma reala care trebuie s-o achite inmulteste suma reparatiei cu suprafaa utila a apartamntului si imparte cu total suprafete utile apartamente din BLOCUL in care sta. Cota parte indiviza o poate scoate si din actul de proprietate si poate calcua suma reala inmultind suma reparatiei cu cota indiviza
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2015
bizman, utilizator

Alte discuții în legătură

Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)