Adriantot a scris:
Un condominiu sau o asociatie poate cuprinde mai multe scari, mai multe blocuri
Condominiu<>asociatie, condominiu = bloc = cladire, art 3a L230/2007
Adriantot a scris:
reparatia unei terase la un bloc nu are nici o legatura cu alt bloc din aceeasi asociatie, asa ca nu se impart cheltuielile pe intreaga asociatie ci doar pe acel bloc.
Corect. Fiecare bloc are fondul lui de reparatii, daca are.
La ce am spus in mesajul anterior fac o corectie, pentru ca am gandit una si am scris alta. nu am vrut sa scriu 'nu exista notiunea de tronson' ci 'nu exista
definita notiunea de tronson in legea 230/2007'. Da in legea 230 este amintit tronsonul de 8 ori iar in hg 1588 de 12 ori dar in cu totul alte contexte care nu au legatura cu intrebarea de fata si tronsonul are alt inteles in legislatie decat cel la care s-a referit ariana03. De asemena nu exista in legislatie repartizarea cheltuielilor pe tronson in acceptiunea inteleasa de cel care a adresat intrebarea. Daca ar fi existat cu siguranta as fi specificat articolul si legea care spune acest lucru dar daca nu exista nu pot specifica. Daca cineva are cunostinta poate specifica.
Foarte multi oameni confunda notiunea de tronson si oamenii inteleg ca tronsonul reprezinta toate apartamentele care se afla pe o anumita coloana. Nimic mai fals.
Ca sa intelegem ce inseamna tronson voi exemplifica in continuare.
Din ratiuni care tin de siguranta la cutremur blocurile nu se pot intinde foarte mult pe lungime pentru ca s-ar rupe in doua la un cutremur. Si atunci de exemplu un bloc care are 5 scari nu se face dintr-o 'bucata' si el este facut din 'doua' bucati care se numesc tronsoane. In acest caz practic tronsoanele sunt nu o constructie ci doua constructii de sine statatoare foarte apropiate una de alta care par una, practic oamenii nici nu isi dau seama, dar daca sunteti atenti veti vedea ca undeva la mijloc cele doua constructii sunt separate dar este mascat si nu se vede la prima vedere.
Din aceste considerente apar urmatoarele propozitii adevarate:
- Un bloc poate sa fie format din unul sau mai multe tronsoane
- Un tronson poate fi format dintr-o scara sau mai multe
- O scara poate avea si ea mai multe tronsoane, am vazut si asa ceva de exemplu la blocurile acelea cu garsoniere si foarte multe apartamente >100 ceva de genul.
- O scara sa zicem mica, cu 4 etaje cu 20 apartamente, nu poate avea decat un singur tronson. ariana03 s-a gandit la tronson la toti vecinii de deasupra si de dedesubt. Daca mai are pe acelasi etaj sa zicem inca 3 apartamente rezulta ca in acceptiunea ei scara pe care sta are 4 tronsoane. E gresit. Nu asta inseamna tronson, doar scara nu are 4 constructii ci doar una.
Daca am definit gresit notiunea de tronson rog pe d-nul Adrian sa ma corecteze