avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Ce repercursiuni poate avea pentru salariat nerespectarea preavizului.Cu alte cuvinte demisionez si din ziua urmatoare nu mai merg la serviciu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 12 Septembrie 2011
1. Numai angajatorul poate renunta, total sau partial la perioada de preaviz, in cazul demisiei.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
ana_abo a scris:

Dar daca salariatul isi scrie pe demisie ca ,, demisionez incepand cu data de ... si renunt la perioada de preaviz conf. CIM" este corect?

Adica mentioneaza ca nu mai vrea sa vina la munca, nu vrea preaviz.

Deoarece termenul de preaviz în cazul demisiei este prevăzut de lege în favoarea angajatorului, numai acesta poate renunţa la beneficiul lui....

Daca nu doriti efectuarea preavizului , de ce nu solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.? In aceasta situatie nu se acorda preaviz.

buna seara!o angajata vrea sa isi de-a demisia pe motive personale,contractul e din 01.02.2011,deci perioada de preaviz 20 zile,in perioada de preaziv vrea zilele de concediu aferente timpului lucrat.
societatea are incheiata o conventie cu ALOFM pentru acel salariat in baza legii 116 pt o durata de 2 ani,as vrea sa stiu cu ce articol pot desface contractul ca societatea sa nu inapoieze sumele primite
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
mihaela71, utilizator
Cu art.81 alin.1 C.mun. i se va inceta c.i.m. ...
multumesc pt raspuns.
in perioada de preaviz isi poate efectua concediul de odihna?

Alte discuții în legătură

Demisie nicholas17 nicholas17 Buna ziua, Vreau sa stiu si eu daca imi dau demisia la zi mai trebuie sa stau in preaviz ? (vezi toată discuția)
Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)
Demisia si urmarile ei floralin floralin BUNA ZIUA.AM O VECINA CARE ARE URMATOAREA PROBLEMA ,S-A ANGAJAT LA O FIRMA SI ACUM VREA SA DEMISIONEZE NECONVENINDU-I SALARIUL SI CONDITIILE IMPUSE DE MUNCA ... (vezi toată discuția)