avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... poate fi obligat parintele unui copil major cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

poate fi obligat parintele unui copil major cu handicap la intretinerea acestuia?

Sunt divortata de trei ani.In tot acest timp,tatal fetei mele-handicap,24 ani-nu a mai contribuit cu nimic,nici macar nu a mai cautat-o,sa o vada.Nu as fi avut nevoie de ajutorul lui,dar,datorita faptului ca in prezent am un salariu de 500 lei/luna-sunt functionar public!,iar fata mea are o indemnizatie de 33,5 lei,nu ii mai pot asigura necesarul.Mentionez faptul ca face crize de epilepsie,poarta aparate auditive si ochelari.Medicamentele reusesc sa i le procur,la fel si ochelarii.In schimb,protezele auditive,pe care le avea de la varsta de 10 ani,dupa mai multe reparatii,nu le mai poate folosi.Prin CAS,desi am depus dosar,mi s-a raspuns ca exista o lista de asteptare,care poate dura 3-5 ani.Am incercat sa i le cumpar,dar,cel mai ieftin costa 900 lei!Doua,cum are ea nevoie-1800 lei!!!
As dori sa stiu daca poate fi obligat tatal ei la vreun sprijin,ajutor.Si daca DA,cum anume.
Cel mai recent răspuns: mihaelabmihaela , utilizator 15:35, 12 Septembrie 2011
Actiune in instanta spre obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere.

Copilul ce grad de handicap are?

Obligatia de intretinere
Art. 86

Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.

Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Art. 87

Sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa continue a da intretinere copilului, cat timp acesta este minor, insa numai daca parintii sai firesti au murit, sunt disparuti ori sunt in nevoie.

Copilul va putea fi obligat sa dea intretinere celui care l-a intretinut timp de zece ani, astfel cum se arata in alineatul precedent.

Art. 88 � abrogat

Art. 89

Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:

a) sotii isi datoreaza intretinerea inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Art. 90

In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute in art. 89 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele ce au.

Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei.

Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

Art. 91

In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita de art. 89.

Art. 92

Cand cel obligat nu poate presta, in acelasi timp, intretinerea tuturor celor care sunt in drept sa i-o ceara, instanta judecatoreasca, tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane, poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele, fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. In acest caz instanta va hotari, totodata, modul in care se va imparti intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi.

Art. 93

Obligatia de intretinere se executa in natura sau prin plata unei pensii in bani. Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari.

Art. 94

Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.

Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Art. 95

Obligatia de intretinere se stinge, in afara de cazul prevazut in art. 96, prin moartea debitorului sau a celui indreptatit la pensia de intretinere.

Art. 96

Mostenitorul persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinerea fara a avea obligatia legala este tinut, in masura valorii bunurilor mostenite, sa continue intretinerea, daca parintii minorului au murit, sunt disparuti sau sunt in nevoie, insa numai cat timp cel intretinut este minor. In cazul in care sunt mai multi mostenitori, obligatia este solidara, fiecare dintre ei contribuind proportional cu valoarea bunurilor mostenite.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
mihaelabmihaela a scris:

................
fata mea are o indemnizatie de 33,5
.........
face crize de epilepsie,poarta aparate auditive si ochelari.


a fost incadrata in grad de handicap mediu?
presupun ca problemele de sanatate au aparut inainte de a implini 18 ani.
spuneti-mi mai multe despre diagnosticele fiicei: cate crize de epilepsie face, de cand poarta aparat auditiv si de ce, de cand poarta ochelari, ce fel de scoala a facut.
@dianami, nu vad rostul raspunsurilor pe care le soliciti. Sunt chiar asa de necesare pentru a da un raspuns pertinent, sau sunt necesare pentru a ne satisface curiozitatea asta ciudata, pe care o avem?! Nu cred ca este important pentru dumneata ce diagnostic are fiica doamnei Mihaela. Le doresc, atat doamnei Mihaela, cat si fiicei multa tarie si putere de a trece peste toate rautatile. Succes!
Raspunsul este, asa cum a spus si utilizatorul Alex_Munteanu, unul afirmativ. Cu multa lupta o sa reutiti.
nu este de loc o curiozitate ciudata.
au rost pentru ca fiica doamnei are destule probleme de sanatate si este posibil ca incadrarea in grad sa nu fi fost facuta corect. o incadrare in grad superior o poate ajuta atat pe doamna Mihaela cat si pe fiica dansei in problema sprijinului pe care nu il mai are de la tata.
si domnul avocat a intrebat ce grad de handicap are fiica doamnei.
doamna doreste sa stie daca tatal are obligatia sa contribuie la intretinerea fiicei dar nu cred ca este corect sa ne rezumam doar la un simplu raspuns atunci cand problema este mult mai complexa.
de ce sa nu incercam, fiecare dintre noi, in functie de competentele pe care le avem, sa dam o mana de ajutor chiar daca, aparent, nu are legatura cu intrebarea?
@mihaela,da este obligat ,dar va trebui sa-l chemati in instanta .multa bafta.

Alte discuții în legătură

Pensie de boala + pensie/indemnizatie de invaliditate? se poate? viorel.cucu2000 viorel.cucu2000 Tatal meu are 61 ani si de doi ani este pensionat cu pensie permanenta pentru boala (TBC). Stagiul de cotizare la CAS este de 29 de ani. De curand a avut un ... (vezi toată discuția)
Handicap Galea Stela Galea Stela Am 66 ani sunt pensionara ,am lucrat ca invatatoare.La 30 de ani am inceput sa fac crize de epilepsie,desi am fost la medici in acea vreme am fost tratata ... (vezi toată discuția)
Apt permis conducere. Robert99 Robert99 Pe scurt diagnostic epilepsie, au trecut peste 5 ani fara crize, eliberat scrisoare medicala cu apt pt conducere de la Spitalul Bagdasar - Arseni, mers cu ... (vezi toată discuția)