avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Co fara plata pentru formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Co fara plata pentru formare profesionala

Buna ziua,

As avea cateva intrebari legate de acest concediu:
1. Care este procedura de justificare a acestui co (angajatul trebuie sa demonstreze cu acte ca a sustinut niste examene? sau ca a urmat un stagiu de pregatire? ) si perioada maxima de acordare?
2. Constituie sau nu vechime in munca?
3. Trebuie sau nu inregistrat ca suspendare de contract in Revisal?
Cel mai recent răspuns: cris2279 , utilizator 09:00, 14 Septembrie 2011
trebuie solicitat prin cerere motivata.Constitue vechime in munca
Si aceasta cerere motivata ce trebuie sa cuprinda? Ce acte ar trebui anexate ca si justificare?
Art. 197 C.mun.
(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Numai in aceasta situatie perioada participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala constituie vechime in munca.
Deci si concediul fara plata acordat angajatului pentru formare profesionala se incadreaza la suspendare de contract..care trebuie inregistrata in Revisal.
Daca este vorba despre suspendarea c.i.m., atunci da , se inregistreaza in REVISAL:

Art. 199 C.mun.
(1) În cazul în care salariatul este cel care are iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, împreună cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulată de salariat potrivit alin. (1), în termen de 15 zile de la primirea solicitării. Totodată angajatorul va decide cu privire la condiţiile în care va permite salariatului participarea la forma de pregătire profesională, inclusiv dacă va suporta în totalitate sau în parte costul ocazionat de aceasta.

Alte discuții în legătură

Concediul de studii. Allex27 Allex27 Buna ziua. Lucrez intr-un depozit alimentar iar in acelas timp urmez si cursurile unei facultati la Fr (primul an). Peste doua saptamani urmeaza sesiunea iar ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii dragos79 dragos79 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sunt medic si lucrez la o firma privata. Pentru a putea sa-ti iei dreptul de libera practica anual trebuie sa strangi ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata si vechimea roofart roofart In luna ianuarie am convenit, toti angajatii firmei unde lucrez si conducerea, sa inaintam cereri de concedii fara plata, dat fiind lipsa de activitate din ... (vezi toată discuția)