avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul fara plata si vechimea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul fara plata si vechimea

In luna ianuarie am convenit, toti angajatii firmei unde lucrez si conducerea, sa inaintam cereri de concedii fara plata, dat fiind lipsa de activitate din firma. Eu am mentionat pe cerere "concediu fara plata pentru studii" dat fiind ca sunt student. Stiam ca, in cazul in care ambele parti cad de acord asupra concediului fara plata, concediul fara plata pentru studii nu intrerupe vechimea in munca. Acum aflu de la departamentul de Resurse Umane ca vechimea mea este intrerupta pe motiv ca studiile nu sunt pentru formare profesionala.
Intr-adevar, eu urmez Facultatea de Litere, ceea ce nu are nici o legatura cu profesia mea. La fel de adevarat este ca in acea perioada chiar am invatat, dat fiind sesiunea de iarna. Dar am gasit un articol de lege ce atribuie concediului fara plata, de studii in invatamanul superior, calitatea de a nu intrerupe vechimea in munca. ( nu e vorba de pretentii financiare aici).
Intrebari:
1.Ce se intelege prin Formare Profesionala?
2.Aveau dreptul sa-mi intrerupa vechimea, conform legislatiei in vigoare?
3. Daca nu, ce se poate face acum pentru indreptarea erorii?
Multumesc anticipat. Cu deosebit respect. Alexandru
Cel mai recent răspuns: roofart , utilizator 06:11, 30 Aprilie 2012
1. Conform Codului muncii, formarea profesionala reprezinta participarea salariatilor la diverse forme de scolarizare, in scopul adaptarii la cerintele locului de munca, al obtinerii unei calificari profesionale, al perfectionarii pregatirii pentru profesia de baza, al reconversiei profesionale, al dezvoltarii carierei profesionale.
Formarea profesionala se poate realiza prin cursuri, stagii de adaptare profesionala, stagii de practica si specializare, ucenicie la locul de munca, alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.
ART. 194
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesionalã pentru toţi salariaţii, dupã cum urmeazã:
a) cel puţin o datã la 2 ani, dacã au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o datã la 3 ani, dacã au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionalã, asiguratã în condiţiile alin. (1), se suportã de cãtre angajatori.
ART. 196
(1) Participarea la formarea profesionalã poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
ART. 197
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionalã este iniţiatã de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceastã participare sunt suportate de cãtre acesta.
(3) Pe perioada participãrii la cursurile sau stagiile de formare profesionalã conform alin. (1), salariatul beneficiazã de vechime la acel loc de muncã, aceastã perioadã fiind consideratã stagiu de cotizare în sistemul asigurãrilor sociale de stat.


2. Dupa Codul muncii, nu trebuia intrerupta vechimea in munca.
ART. 154
(1) Salariaţii au dreptul sã beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionalã.
(2) Concediile pentru formare profesionalã se pot acorda cu sau fãrã platã.
ART. 155
(1) Concediile fãrã platã pentru formare profesionalã se acordã la solicitarea salariatului, pe perioada formãrii profesionale pe care salariatul o urmeazã din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacã absenţa salariatului ar prejudicia grav desfãşurarea activitãţii.

ART. 156
(1) Cererea de concediu fãrã platã pentru formare profesionalã trebuie sã fie înaintatã angajatorului cu cel puţin o lunã înainte de efectuarea acestuia şi trebuie sã precizeze data de începere a stagiului de formare profesionalã, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesionalã.
(2) Efectuarea concediului fãrã platã pentru formare profesionalã se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învãţãmânt sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul urmãtor în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).
ART. 158
Durata concediului pentru formare profesionalã nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de muncã efectivã în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.


3. Trebuie sa discutati cu cei de la resurse umane referitor la articolele din Codul muncii despre formarea profesionala. Daca aveti un jurist in firma, puteti sa-l consultati si pe acesta.
Poate asa ii convingeti ca aveti dreptate, desi cred ca se vor lega de conditiile de la art.156 ca nu au fost respectate in totalitate. Art. 158 va da dreptate.
1. daca este acordat in baza art.54 C.mun., atunci CFP nu constituie vechime in munca

2. daca este acordat in baza art.154 C.mun. si urm, atunci potrivit dispozitiilor art.158 C.mun. , constituie vechime efectiva in munca.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
@roofart,

"2.Aveau dreptul sa-mi intrerupa vechimea, conform legislatiei in vigoare?"
"3. Daca nu, ce se poate face acum pentru indreptarea erorii?"



Nu aveau dreptul sa va intrerupa vechimea,daca pe cererea dvs. mentionati ca solicitati x zile de cfp pt. sustinerea examenelor din sesiunea de iarna,in perioada....la institutia de invatamant.....Cererea trebuia inaintata cu cel putin 1 luna inainte de efectuare.In acest mod,erau indeplinite conditiile solicitate de legislatie .
Ce ati putea face acum daca nu ati procedat asa?Discutati cu angajatorul,sa va permita sa refaceti cererea,in cf. cu cerintele legale,(invocati prevederea art156(2))cerere pe care sa o aprobe,caci oricum salariu nu vor trebui sa va plateasca si nici contributiile aferente .
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
Aveau dreptul la asa ceva, daca s-a prevalat de art.54 C.mun. ... trebuie sa se faca cerere de acordare a CFP pentru formare profesionala, in baza art.154 si urm. ... in accest sin urma caz , CFP nu intrerupea vechimea in munca.
Tocmai acest lucru l-am afirmat si eu intr-o alta formulare,in sensul in care doar daca cererea era corect intocmita cu respectarea cerintelor prevazute,vechimea trebuia recunoscuta...
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediul de studii constituie vechime in munca? tudoranca tudoranca Buna ziua, As vrea sa stiu daca se considera vechime in munca concediul fara plata pentru studii. Mentionez ca lucrez intr-o companie de telecomunicatii si ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii fara plata palltina palltina Buna ziua, As dori sa stiu daca exista posibilitatea sa iau o luna concediu fara plata pentru un \\\\"summer school\\\\"? Pe langa aceasta periada mai pot ... (vezi toată discuția)