avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de studii fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de studii fara plata

Buna ziua,
As dori sa stiu daca exista posibilitatea sa iau o luna concediu fara plata pentru un "summer school"?
Pe langa aceasta periada mai pot beneficia si de concediul platit de 21 de zile anul acesta?
Mi s-a spus ca daca iau acest concediu nu voi mai avea drept la altul?
Va multumesc anticipat.

Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
palltina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 14 Aprilie 2014
1. Art. 154 C.mun.
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

2. Art. 155 C.mun.
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

3. Art. 156 C.mun.
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

4. Art. 158 C.mun.
Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

5. Acordarea unui CFP nu implica neacordarea CO.
Potrivit art.144 alin.2 C.mun., dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)
Concediu de studiu D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu 2 intrebari legata de \"Concediul de studiu\" si anume: Am dreptul legal sa-mi iau concediu de studiu in afara concediului de odihna ... (vezi toată discuția)
Concediu studii iancuionel iancuionel Buna ziua, As dori sa stiu cum este reglementat concediul de studii, daca angajatorul este obligat sa il acorde angajatilor si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)