avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de studiu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de studiu

Buna seara,

Am si eu 2 intrebari legata de "Concediul de studiu" si anume: Am dreptul legal sa-mi iau concediu de studiu in afara concediului de odihna cuvenit?
Exista vreo lege privind acest aspect, care obliga angajatorul sa mi-l dea atunci cand am nevoie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Andreia863 , utilizator 19:52, 21 Martie 2024
CCMN art.62 (2) Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.
Codul Muncii
ART. 149 (1) Salariaţii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională. (2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plata.
ART. 150 (1) Concediile fără plata pentru formare profesională se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor şi numai dacă absenta salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
ART. 151 (1) Cererea de concediu fără plata pentru formare profesională trebuie sa fie înaintată angajatorului cu cel puţin o luna înainte de efectuarea acestuia şi trebuie sa precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plata pentru formare profesională se poate realiza şi fractionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).
ART. 152 (1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de pana la 10 zile lucrătoare sau de pana la 80 de ore.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 145.
(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la art. 151 alin. (1).
ART. 153 Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihna anual şi este asimilată unei perioade de munca efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul
Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor şi numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.

În cazul în care angajatorul se confruntă cu lipsa acordului sindicatului pentru refuzul acordării concediului de formare profesională, contractul individual de muncă se va suspenda datorită iniţiativei salariatului - art.51 alin.1 lit.d C.mun.
"Concediul de studiu"
Dar este vorba de concediu de studii nu de cel pentru formare profesionala.:(
Concediu de studiu poate fi asimilat concediului pentru formare profesionala ...

Alte discuții în legătură

Concediu de studiu cristina27 cristina27 buna ziua..sunt studenta la litere idd anul IV si lucrez de aproximativ 2ani intr- o firma privata si voiam sa stiu daca firma este obligata cumva sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata frida frida Va rog sa-mi spuneti care este durata maxima a concediului fara plata pentru formare profesionala,daca este limitata durata acestuia? (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)