avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru sustinerea unui examen
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru sustinerea unui examen

Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas lucru (10 zile/an)?
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 11:04, 22 Iulie 2013
Potrivit art.54 C.mun., contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

Durata acestora trebuie sa fie stabilita in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

De asemenea, potrivit art.154 C.mun., salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională. Acestea se pot acorda cu sau fără plată.

Vedeti si urmatoarele articole din Codul Muncii :
Art. 155.
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
Concediile ptr formare profesionala s e pot acorda cu sau fara plata.
Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor privind inaintarea cererii de concediu catre angajator.
Se poate acorda si concediu ptr formare profesionala, platit de angajator de pana la 10 zile lucratoare sau pana la 80 ore ,in conditiile stabilite prin CCm sau RI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la liber platit pentru studii ? AlinOltean AlinOltean Buna ziua, spuneti-mi va rog daca pot avea liber platit de la angajator, pentru o perioada de timp pentru studii.Mentionez ca sunt angajat cu norma intreaga si ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru licenta platit sau nu? elena-ramona elena-ramona Buna ziua, Pot beneficia de concediu pentru sustinerea licentei platit de catre angajator sau nu.Mentionez ca lucrez ca si contabila si voi sustine examenul ... (vezi toată discuția)
Concediu studii teofillaze teofillaze Tanar salariat intr-o banca ,, a statului roman\\", in anul II de doctorat ar avea nevoie de un an de concediu pentru finalizarea studiilor( anul III e ... (vezi toată discuția)