avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu studii

Tanar salariat intr-o banca ,, a statului roman", in anul II de doctorat ar avea nevoie de un an de concediu pentru finalizarea studiilor( anul III e deosebit de greu si nu poate merge in paralel serviciu -studii).Poate obtine din partea institutiei unde lucreaza un asemenea concediu?Cu plata, fara plata? I se poate retine postul timp de un an pentru a reveni pe post dupa examenul de doctorat?

Multumesc mult , pentru un raspuns avizat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 15 Iunie 2013
1. Art. 154 C.mun. prevede :
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

2. Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

3. Art. 157 C.mun. reglementeaza concediul cu plata pentru formare profesionala, astfel:
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)

Concediul de studii se acorda in baza prevederilor din Codul muncii si in conditiile stabilite prin CCM la nivel de unitate sau reg.intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru studii nadia1977 nadia1977 Buna, as dori sa stiu cate zile de co de studii platite se pot acorda de catre firma unde lucrez.Cat permite legea ? (vezi toată discuția)
Concediu cu plata pentru doctorat in sanatate bonizs bonizs Se acorda concediu cu plata pentru doctorat pentru medici? (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)