avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de studiu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de studiu

buna ziua..sunt studenta la litere idd anul IV si lucrez de aproximativ 2ani intr- o firma privata si voiam sa stiu daca firma este obligata cumva sa imi acorde concediu de studiu..
in contractul de munca nu este specificat nimic despre asta si vreau sa stiu daca mi se poate acorda concediu de studiu cu plata sau fara plata.multumesc
Cel mai recent răspuns: cristina27 , utilizator 16:24, 15 August 2007
Daca ai contract de munca pe o perioada nedeterminata ai dreptul sa ceri concediu pentru studii.
am contract de munca pe perioada nedeterminata
dar cate zile imi pot da( max..sau minim)..si daca sunt platite sau nu..
merci
Concediile pentru formare profesionala

ART. 149
(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.
ART. 150
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
ART. 151
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).
ART. 152
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 145.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 151 alin. (1).
ART. 153
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studiu D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu 2 intrebari legata de \"Concediul de studiu\" si anume: Am dreptul legal sa-mi iau concediu de studiu in afara concediului de odihna ... (vezi toată discuția)
Zilele libere pentru examene alejandra alejandra sunt angajata intr-o sectie de confectii textile si urmez in paralel si cursurile unei facultati.vreau sa stiu daca acestia sunt obligati prin lege sa acorde ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata - prevederi legale ss ss va rog din suflet cine ar putea sa-mi dea si mie textul de lege care prevede durata maxima a concediului fara plata la 90 zile!!! ca nu de putine ori ... (vezi toată discuția)