avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata - prevederi legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata - prevederi legale

va rog din suflet cine ar putea sa-mi dea si mie textul de lege care prevede durata maxima a concediului fara plata la 90 zile!!! ca nu de putine ori angajatorul m-a intrebat ce lege prevede acest lucru!
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 14 Ianuarie 2009
Conform Codului muncii:

Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.

(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


SECŢIUNEA a 2-a
Concediile pentru formare profesională


Art. 149. - (1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 150. - (1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.

(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor şi numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.

Art. 151. - (1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.

(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 152. - (1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 145.

(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la art. 151 alin. (1).

Art. 153. - Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

Ca si numar de zile CCMUN prevede 30 de zile pentru finalizarea studiilor
Nici Codul Muncii si nici CCMN nu prevede o limita maxima in ceea ce priveste perioada pentru care se poate acorda concediu fara plata.
Referitor la alin. (2) al art.148 C.mun., potrivit contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, nr. 2895/2006, salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata - perioade & conditii? CorneliuAU CorneliuAU Buna, Exista conditii pentru concediu fara plata? Soacra mea ar vrea sa isi ea concediu fara plata 5 luni dar am inteles ca nu e voie? Dece ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii/fara plata? Q&A Q&A Concediul de studii este platit? Multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu fara retributie elvercris elvercris Din cate stiu eu,conform Codului Muncii,un angajat are dreptul la 90 de zile pe an de concediu fara retributie sau concediu de studii.S-a schimbat ceva cu ... (vezi toată discuția)