Din cate stiu eu,conform Codului Muncii,un angajat are dreptul la 90 de zile pe an de concediu fara retributie sau concediu de studii.S-a schimbat ceva cu privire la acest lucru?
Potrivit Codului muncii orice angajat care urmeaza o facultate sau cursuri de formare profesionala are dreptul la concediu de studii. Acesta poate fi luat fractionat in decursul unui an, in functie de nevoile angajatului. Exista doua posibilitati in ceea ce priveste acordarea concediului de studii: concediu fara plata pe perioada absentei sau concediu cu plata in cazul in care angajatul urmeaza cursuri de formare profesionala care sa-l ajute in domeniul de activitate pe care-l desfasoara. Angajatorul este obligat sa accepte cererea de concediu de studii a angajatului doar in cazul in care lipsa acestuia nu perturba grav activitatile din cadrul firmei. Potrivit legislatiei muncii, salariatii au dreptul la 30 de zile calendaristice de concediu fara plata pentru pregatirea sesiunii de examene sau pentru sustinerea lucrarilor de absolvire (licenta, dizertatie, doctorate tc.). Perioada de concediu pentru studii si formari profesionale nu este scazuta din perioada de vechime in munca.
Va citez din Codul Muncii:
Art. 150.
(1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatuluinumai cu acordul sindicatului sau, după caz, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor şi numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Art. 151
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).
Art. 152.
(1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 145.
(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la art. 151 alin. (1).
Art. 153.
Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.
Concediu de studiu
D@nutzu
Buna seara,
Am si eu 2 intrebari legata de \"Concediul de studiu\" si anume: Am dreptul legal sa-mi iau concediu de studiu in afara concediului de odihna ... (vezi toată discuția)