avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile proprii ale soților în noul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile proprii ale soților în noul Cod civil

Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei prezumtii?
asa e...insa si mai interesant e ca art 339 bunurile comune se precizeaza ca bunurile dobandite in timpul reg comunit legale de oricare dintre soti sunt bunuri comune...per a contrario, bunurile dobandite inainte sunt bunuri proprii...nu inteleg de ce au foast omise din formularea art 340 cu atat mai mult cu cat din ce am invatat pe vechiul cod al familiei la cazurile prevazute de art 31 nu se pot adauga altele nici pe verticala nici pe orizontala...misteerrrrr...
Da, situatia pare misterioasa...
Era de preferat sa se prevada in mod expres ca in actuala reglementare legala.

Este posibil ca legiuitorul sa fi avut in vedere o posibila extindere a situatiei datorita faptului ca numarul casatoriilor s-a redus substantial.

Cand vom analiza in concret vom dezlega misterul.
Eu consider ca, de fapt, legiuitorul a considerat absolut necesara, asa cum este si normal raportarea prevederilor din sectiunea a doua a cap.VI din NCC cu prevederile sectiunii 1-"Dispozitii comune". Adica raportarea prevederilor art.339, 340 si urm. la prevederile art.312, 313 si urm. NCC. Ori, prin enumerarea clara si explicita (limitativa/nu sunt posibile altele, nu?) a celor 3 regimuri matrimoniale de la art.312 si mai ales prin prevederile alin.(1) al art. 313, este clar ca bunurile dobandite anterior casatoriei nu sunt supuse niciunui regim matrimonial, deci sunt, pe cale de conseecinta, bunuri proprii!
multumesc pentru opinii...Personal cred ca va trebui sa se demonstreze existenta bunului propriu, nemaiexistand prezumtia....
Eu sunt de acord cu domnul avocat Zaharia si cu dl. Ovi.dragomir. In mod evident art. 339NCC se refera la bunuri proprii dobandite in timpul in care sotii se afla in regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri.
Este la mintea cucoselului faptul ca bunurile unuia din soti, proprii la momentul casatoriei, nu au ce sa caute in enumerarea de la art. 340 NCC, nefiind vorba de bunuri dobandite in cadrul comunitatii legale.

p.s. fac precizarea ca formularea " este la mintea cucoselului" nu are nicio tenta sexuala, o eventuala astfel de interpretare ar apartine exclusiv moderatorului sau administratorului de site.

Alte discuții în legătură

Regim matrimonial sorina86 sorina86 Buna ziua. Acum 2 ani am facut un credit la banca pentru a-mi achizitiona o locuinta prin programul prima casa. As vrea sa stiu ce se va intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
Contract prenupțial / bunurile de dinainte de căsătorie Hapciu1 Hapciu1 Buna ziua. Bunurile obtinute inainte de casatorie, vor deveni bun comun dupa casatorie? Exista vreo lege care stipuleaza aceste lucruri? Multumesc (vezi toată discuția)
Partaj. bunuri proprii conform codului familiei vi7 vi7 conform codului familiei, locuinta dinaintea casatoriei era bun propriu si nu facea obiectul partajului. Ce statut are in noul Cod Civil? Face obiectul ... (vezi toată discuția)