Buna. Am si eu o intrebare. Am o intreprindere individuala si acuma am facut o lucrare in valoare de trei miliarde lei vechi. Daca fac factura depasesc plafonul de 35000 de euro si o sa devin platitor de tva?
Sau pot sa fac factura si pentru suma mai mare si numai dupa luna viitoare o sa devin platitor de tva, sau si la suma asta deja trebuie sa platesc tva dupa ce am declarat ca am depasit plafonul?
Din cate stiu eu, plafonul in lei este de 119.000 lei (118.359 lei, mai exact) (se calculeaza la cursul de schimb de la data aderarii, de 3,3817 lei/euro ). Trebuie sa depuneti vectorul fiscal in termen de 10 zile din luna imediat urmatoare depasirii plafonului. In plus, daca aveti stocuri de marfa, puteti face ajustarea si sa cereti, prin decontul de TVA, deducerea TVA aferent stocurilor achizitionate in perioada in care nu ati fost platitor. Veti avea nevoie si de o documentatie (vedeti comunicatul atasat)
Sursa: www.mfinante.ro
"Referitor la articolele apărute în mass-media, privind înăsprirea condiţiilor privind înregistrarea unei firme ca platitoare de TVA, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări:
În data de 24 mai 2011 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1984 din 11 mai 2011 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA.
Acest ordin a fost emis în aplicarea prevederilor art. 153 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2010 şi stabileşte o serie de criterii pe baza cărora să fie condiţionată înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, dacă persoana impozabilă justifică intenţia şi are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA.
Principalele criterii pe baza cărora se condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA se referă la:
◦existenţa faptică a spaţiilor cu destinaţie de sediu social/sedii secundare şi modalitatea de deţinere a acestora, respectiv în proprietate, închiriate/concesionate pe o perioadă mai mică sau mai mare de un an;
◦comportamentul anterior al administratorilor sau asociaţilor societăţii, respectiv modul în care aceştia au acţionat la alte societăţi la care au mai avut această calitate, fapt concretizat în eventualele fapte înscrise în cazierul fiscal şi starea societăţilor respective: lichidate, în insolvenţă, în inactivitate temporară.
Introducerea acestei măsuri vizează restrângerea accesului persoanelor impozabile care prezintă un risc crescut de fraudă la înregistrarea în scopuri de TVA.
Măsura a fost recomandată şi de experţii Comisiei Europene, pentru îmbunătăţirea administrării acestor persoane şi combaterea mai eficientă a evaziunii fiscale în domeniul TVA."
Depasire plafon tva
soribuz
va rog daca ma puteti ajuta Am o firma interprindere individuala ne platitoare de tva si in urma cu cateva zile au venit cei de la finante pentru a calcula ... (vezi toată discuția)