avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

sunt somer cu peste 20 de ani de cotizare si o indemnizatie de 524 lei, daca mi se ofera un contract part time de 2 ore/zi si 400 lei salariu, pierd indemnizatia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:27, 13 Septembrie 2011
1.- In cazul in care veti incheia un CIM, indiferent timpul de munca sau de cuantumul salariului, nu veti mai primi indemnizatie de somaj.
- Dar aveti alte posibilitati legale de a cumula un venit cu indemnizatia de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa lucrez daca beneficiez de somaj? stere_adamache stere_adamache daca am indemnizatie de somaj 550 ron pot in acelasi timp sa lucrez cu un salariu de 500 ron? (jumatate de norma...etc.) (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in timpul perioadei de somaj freeasabird freeasabird Daca, fiind in perioada in care beneficiez de indemnizatie de somaj, infiintez PFA mai pot beneficia de indemnizatie de somaj? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj - agent asigurari? AnaMaria86 AnaMaria86 Primesc indemnizatie de somaj ca urmare a absolvirii unei institutii de invatamant si doresc sa devin agent de asiguri. Pot in acelasi timp sa benefeiciez de ... (vezi toată discuția)