avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice procedura de achizitii in calitate de ofertant
Discuție deschisă în Achiziţii publice

procedura de achizitii in calitate de ofertant

Am participat la o procedura de achizitii in calitate de ofertant

In caietul de sarcini se preciza

“Ordin de plată confirmat de banca emitentă până la data deschiderii ofertei, însoţită de un document (extras de cont) care să ateste ca banii au fost viraţi în contul XXXXXXX

Atenţie: Ofertele care nu fac dovada constituirii garanţiei pentru participare, respectiv prezentarea extrasul de cont care să ateste că plata a fost efectuată în contul XXXXXXXXX vor fi respinse şi returnate la deschidere.”

Un ofertant a depus ordinal de plata pentru constituirea garantiei de participare dar nu a depus extrasul de cont – in afara plicului ( asa se si cerea – in afara plicurilor ).

Comisia a constatat ca lipseste extrasul de cont.

A urmat un moment de deruta, o persoana din comisie a plecat “ sa se intereseze”.

S-a intors, a confirmat ca banii sunt in contul autoritatii contractante.

Au dorit sa deschida oferta- am obiectat spunand ca voi contesta decizia - ofertantul respectiv nu facuse dovada constituirii garantiei de participare in forma ceruta.

Persoana din comisie a plecat din nou “ sa se intereseze”.

Dupa ceva timp s-a intors, spunand ca daca ofertantul poate sa ceara de la birou trimiterea extrasului de cont prin e-mail sau fax la sediul autoritatii contractante atunci oferta va fi luata in calcul.

S-au deschis alte oferte, intre timp s-au facut demersurile necesare, persoana din comisie a plecat din nou ca sa urgenteze transmiterea copiei extrasului de cont.

S-au terminat de deschis toate ofertele – nu erau prea multe.

Am asteptat, am asteptat ,am asteptat – intr-un final , persoana din comisie s-a intors cu extrasul de cont al ofertantului . . . .

S-a deschis plicul cu oferta in cauza .

Printre altele s-a constatat ca lipseste un formular. Depunerea formularului respective era considerate “ conditie minima de calificare” in caietul de sarcini al achizitiei respective.

Ofertantul respectiv nu a depus o declaratie prin care se angajeaza sa prezinte in termen de maxim 3 zile de la solicitarea autoritatii contractante a documentelor lipsa.

Intrebari:

Pot contesta si daca da- ce ? Procedura de deschidere, altceva ?

Consider ca oferta respectiva trebuia returnata, pentru ca garantia de participare nu era prezentata in forma solicitata – in consecinta as dori sa cer CNSC respingerea ofertei respective . Am sanse ? am dreptate?

As solicita de asemenea respingerea ofertei ca neconforma pentru ca nu respecta cerintele minime de calificare – acel formular nu a fost depus iar autoritatea contractanta nu are dreptul de a-l solicita avand in vedere ca ofertantul nu a depus declaratia prin care declara ca va pune la dispozitia autoritatii contractante , in urma cererii acesteia, orice document lipsa. Am dreptate?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Jurist TM , utilizator 09:12, 22 Septembrie 2011
Asteptati comunicarea rezultatului procedurii din partea AC si, in functie de rezultatul procedurii, puteti sa faceti contestatie la CNSC.
In ceea ce priveste garantia de participare, nu cred ca are rost sa contestati, pentru ca, am intalnit personal cazuri in care dovada constituirii garantiei era pusa in plic, nu in exteriorul acestuia, s-a respins oferta, iar ofertantul respectiv a facut contestatie la CNSC si i s-a dat castig de cauza. Oricum, atata timp cat a anexat op-ul cu viza bancii, este suficient.
In ceea ce priveste formularul lipsa, daca in documentatie s-a solicitat obligatoriu prezentarea lui, iar ofertantul nu a facut uz de prevederile Art.11 din HG 925/2006, neprezentand o declaratie initiala, atunci, AC are obligatia de a respinge oferta.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie participare procedura online ibitza78 ibitza78 Pentru o procedura integral ONLINE s-a solicitat pt garantia de participare astfel: \\\\"IMPORTANT!!!!!! Op. economici vor depune dovada constituirii gar. de ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal deschidere oferte licitatie fara intocmirea anexei cu documentele de calificare Jurist TM Jurist TM Buna ziua, tuturor! Azi am primit procesul verbal de la sedinta de deschidere a ofertelor la o licitatie publica- cerere de oferta. La procedura au ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice-fisa de date. albertoconstruct albertoconstruct Buna ziua,am participat de curand la o cerere de oferta pentru achizitie lucrari de constructii,in fisa de date pusa la dispozitie pe seap,erea trecut ca si ... (vezi toată discuția)