Sincer sa fiu tind sa dau dreptate societatii de asigurari. Si spun aceasta raportandu-ma la urmatoarele...
Astfel, potrivit art.126, pct.3 din codul fiscal (varianta in vigoare la data accidentului) operaţiunile care se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adăugată sunt denumite operaţiuni impozabile. Conform cap.IV constituie operatiune impozabila livrarea de bunuri.
Potrivit art.128:
(1) Prin livrare de bunuri se înţelege orice transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor de la proprietar către o altă persoană, direct sau prin persoane care acţionează în numele acestuia.
(2) În înţelesul prezentului titlu, prin bunuri se înţelege bunurile corporale mobile şi imobile, prin natura lor sau prin destinaţie. Energia electrică, energia termică, gazele naturale, agentul frigorific şi altele de aceeaşi natură sunt considerate bunuri mobile corporale.
De aici rezulta ca nu este operatiune impozabila situatia in care gazul natural s-a "pierdut" in atmosfera, nefiind in prezenta unui transfer al dreptului de proprietate - asa cum prevede codul fiscal. Altfel spus, gazul respectiv nu a fost comercializat.
Cat priveste lucrarea de reparatie a bransamentului nu trebuia emisa factura. Distrigaz nu putea emite factura catre distrigaz. Ei, insa, au fost "smecheri" si au facturat catre societatea de asigurari. Insa, nu este normal. Distrigaz este in cazul de fata si prestator si beneficiar, iar emiterea unei facturi catre societatea de asigurari nu are temei din pct meu de vedere. Nu societatea de asigurari este beneficiarul lucrarii si nici macar nu au solicitat ei lucrarea respectiva. Ca urmare, fiind o reparatie in regie proprie nu rebuia aplicat TVA-ul.
Voi sustine in instanta punctul de vedere al societatii de asigurari. Oricum daca pierdem platesc ei :)))
~ final discuție ~