avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie nou nascut si indemnizatie mamica.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie nou nascut si indemnizatie mamica.

1 . Care sunt actele necesare pentru alocatia nou nascutului si cand trebuie depuse?

2. Dar actele pentru indemnizatie mamica?

3. Se mai acorda trusoul pentru prima nastere de la primarie?

Multumesc!:D
Cel mai recent răspuns: catalin818 , utilizator 17:47, 14 Septembrie 2011
1.
Alocaţia de stat (0-2 ani - 200 lei/lună, 2-18 ani - 42 lei/lună).

În conformitate cu prevederile Legii 61/1993 republicată, toţi copii cetăţeni români, straini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocaţie de stat în cuantum de 200 lei/lună până la vârsta de 2 ani şi 42 de lei lună până la vârsta de 18 ani. Alocaţia se acordă şi după împlinirea vârstei de 18 ani a tânărului, dacă acesta urmează cursurile de zi ale unei forme de învăţământ liceal, organizat în condiţiile legii şi nu repetă anul şcolar.

Cerere tip;
Actele de identitate ale reprezentanţilor legali - copie şi original; (mama şi tatăl cu domiciliul în sectorul 6);
Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită alocaţia de stat - copie şi original;
Dosar cu şină.
pentru plata în cont bancar - extras de cont deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST şi ING pe numele solicitantului.

Alte acte solicitate după caz: certificat de căsătorie; hotărâre de divorţ; hotărâre judecătorească de încredinţare, încredinţare în vederea adopţiei, de plasament, de plasament în regim de urgenţă, de instituire a tutelei; certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap etc.


2.
Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 1 an sau 2 ani, 75% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului.

*cerere (Anexa 1 la HG nr.52/31.01.2011);
actul de identitate al solicitantului - (copie şi original);
certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original), hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original);
certificat de căsătorie (copie şi original);
livret de familie;
adeverinţă eliberată de angajator (Anexa 2 la HG 52/31.01.2011) din care să rezulte că persoana îndreptăţită:
a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului,
nivelul lunar al acestora,
prima şi ultima zi de concediu de maternitate,
data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie,
prima zi de concediu de creşterea copilului;

sau - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente;
sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile;
sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;

dovada eliberată de autorităţile sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului (in cazul salariatelor – decizie de suspendare a activităţii) ;
sau - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal;
dosar cu şina din carton (coperţi întregi);
pentru plata în cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST şi ING pe numele solicitantului;
Alte acte solicitate după caz.

3. Trusoul a fost abrogat anul trecut
Sa fiti sanatosi !
Va pun in sectiunea Documente util cererile!!!!
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
leuca_luminita, utilizator
Multumim mult pentru informatii!

Copilul este nascut in sector 1 iar noi locuim in sector 4. Certificatul de nastere este gata pe 12 octombrie. Nu se poate face nimic fara el, nu?!? Multumim!
Din nefericire nu puteti face nimic fara el!#-o Ceea ce nu intelg eu este faptul ca de ce dureaza asa de mult eliberarea lui?!?!?! O luna este extem de mult...:-/X-(
am un coleg care are aceesi problema cu sectorul 1. explicatia lor a fost ca nu au personal suficient pentru ca au atributii suplimentare, adica se ocupa si de actele de stare civila ale strainilor, in special ale celor din Republica Moldova care sunt foarte multi.
dianami a scris:

am un coleg care are aceesi problema cu sectorul 1. explicatia lor a fost ca nu au personal suficient pentru ca au atributii suplimentare, adica se ocupa si de actele de stare civila ale strainilor, in special ale celor din Republica Moldova care sunt foarte multi.


Aveti dreptate in ceea ce spuneti. Asta mi s-a spus si mie. Asta inseamna ca trebuie sa astept sa se emita certificatul de nastere si de-abia dupa pot sa depun actele pentru alocatie nou nascut?
Multumesc !

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat penesmaria penesmaria la data conceperii copilului sotii erau casatoriti, insa tatal copilului este un alt barbat. pe certificatul de nastere al copilului apare ca tata sotul ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru dosar alocatie de la stat! laviale laviale Buna ziua as dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru alocatia de stat? Eu am nascut pe data de 21 mai 2016 si fetita mea are deja 10 luni. Nu tin neaparat sa ... (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru copii kmmy kmmy buna ziua, sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in semptembrie; as dori sa stiu ce acte trebuie sa pregatesc si unde sa ma adresez ulterior pentru alocatia ... (vezi toată discuția)