Am un coleg de breasla, cadru didactic, din pacate, care are o atitudine aroganta, defaimatoare la adresa tuturor colegilor, inclusiv a celor care nu sunt de aceeasi specialitate (in special femei). Din pacate, figurez pe primul loc in randul celor agresati, mai ales ca sunt de aceeasi specialitate cu el si am rezultate mai bune pe linie profesionala. Are pretentii de genul.....nimeni nua are voie sa se aseze pe scaunul din cancelarie pe care singur si l-a atribuit, si nici sa parcheze careva in locul pe care, de asemenea, si l-a atribuit. Mai mult, chiar daca esti femeie trebuie sa-i acorzi intaietate la intrare....A culminat cu intrarea in clasa in timpul orei mele sub pretextul ca masina mea l-ar impiedica oarecum sa iasa din parcare (alta masina il blocase de fapt) si mi s-a adresat intr-un limbaj nepoliticos, pe un ton rastit (urla, pur si simplu). In final a trantit foarte tare usa clasei dislocand tocul si lambriul de pe perete. Elevii s-au amuzat, desigur, mai ales ca aparuse o crapatura noua in zidul de langa usa clasei. Erau fericiti ca nu numai ei pot sa distruga clasa....ci si profesorii. Au comentat cu umor...." Nu si-a luat pastila". Am incercat sa vorbesc cu conducerea scolii...dar avnd in vedere ca vorbele zboara, m-am gandit ca ar fi bine sa-l actionez pe linie disciplinara, facand o plangere scrisa catre scoala si chiar inspectorat. Mai mult, ma gandesc sa-l actionez si pe cale judecatoreasca pentru hartuire. M-as bucura foarte mult daca as putea primi un sfat competent. Multumesc !
Buna seara,
este foarte bine ca a-ti depus diligente pentru a sanctiona disciplinar un asemenea cadru didactic de-adreptul indisciplinat si care nu respecta codul deontologic al profesiei macar in fata elevilor daca nu si al colegilor...
Este posibil sa ramaneti doar cu aceasta actiune , deoarece pe latura penala,
Hartuirea nu se regaseste in actualul Cod penal .Iar discriminarea se poate regasi de exemplu, in art. 247 - abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi( crearea unor situatii de inferioritate pe temei de rasa ,nationalitate, religie, limba, etc) .
Poate in noul Cod penal. se va avea mai multa grija in pedepsirea hartuirii morale...
Cu respect...
Cazurile de hartuire morala se caracterizeaza prin agresiuni verbale si fizice, dar si discreditarea activitatii unui coleg de munca sau izolarea sociala a acestuia. Desi exista mai multe sondaje efectuate la nivelul Uniunii Europene privind hartuirea morala a angajatilor, datele nu sunt concludente privind incidenta acestui fenomen. Exista diferente mari de perceptie, de la tara la tara, in ceea ce priveste identificarea cazurilor de hartuire morala si aceasta datorita diferentelor culturale dintre state privind atentia acordata acestui fenomen, precum si inregistrarii si comunicarii lui.
Daca se reclama cazurile de hartuire morala, desi aceasta este foarte greu de dovedit, persoana care este vinovata va putea fi sanctionata, cu aceleasi amenzi ca si in cazurile de discriminare – amenda contraventionala de la 400 lei la 4.000 lei, daca hartuirea vizeaza o persoana fizica si de la 600 lei la 8.000 lei, daca se vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.
Potrivit art. 20 din O.G. nr. 137/2000 persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (cu respectarea confidentialitatii), in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei, avand dreptul sa solicite inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii si restabilirea situatiei anterioare discriminarii. In speta, salariatul are obligatia de a dovedi existenta unor fapte care permit a se presupune existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar angajatorului ii revine sarcina de a dovedi ca faptele nu constituie discriminare. Se poate invoca orice mijloc de proba.
Buna seara,
Am zabovit ateva zile in a lua o decizie corecta in privinta colegului hartuitor...dar au aparut elemente noi. Pe parcursul ultimului consiliului profesoral am intervenit (intr-un context potrivit) si am relatat intamplarea din prima zi de scoala. Respectivul a facut o adevarata criza....exclamand din banca, cu glas tare, invective si grave amenintari la adresa mea.. A luat apoi cuvantul, fara sa contrazica afirmatiile mele. A propus o actiune la nivel de scoala, cu care...spera el...ma va intimida. Acum ma gandesc ,chiar foarte serios, sa declansez o actiune judecatoreasca, pentru ca amenintarile lui ma pun pe ganduri cu privire la securitatea mea...chiar fizica. Poate ar fi bine ca, pana la gasirea unui avocat care sa ma reprezinte in instanta, sa continui cu adresarea unei petitii catre scoala pentru evaluarea pagubelor morale (inclusiv la adresa elevilor de gimnaziu) si materiale, generate de agresiunea de care va vorbesc. Este posibil ca orice zi intarziere sa fie in defavoarea mea. Imi puteti spune daca procedez corect...? Ar fi mai bine sa consult un avocat din local inainte de orice actiune a mea? Astept un sfat.
Multumesc anticipat!