Buna
Am urmatoarea speta: O societate comerciala cu un asociat unic Italian are un debit de 5000 de euro catre o alta societate comerciala , suma castigata prin instanta definitiva, irevocabila, investita.
Problema este ca bunurile societatii este un autobuz inmatriculat in Romania dar este momentan in Italia.
Am fost la Executorul judecatoresc dar nu poate sa execute un bun aflat pe teritoriul altui stat.
Intrebare:
Pot face demersurile pentru declararea procedurii de insolventa si sa stopez intr-un fel ca acel bun sa fie vandut?
Administratorul mai are un apartament dar este pe persoana fizica.
Multumesc.
Pentru ca o societate sa fie in insolventa conditia esentiala este sa fie in incapacitate de plata. Procedura se poate deschide la cerea creditorului care trebui sa aiba o creanta mai mare de 45.000 de lei si cu o scadenta de peste 90 de zile sau la cererea debitorului care se afla in incapacitate de plata sau stare de insolventa vadita sau iminenta. Acest lucru trebuie sa rezulte din bilantul contabil si debitorul este obligat sa introduca cererea de deschidere a procedurii in maxim 30 de zile de la aparitia ei. Din punctul meu de vedere nu puteti solicita deschiderea procedurii falimentului pentru a evita o executare silita. Aceasta procedura este una speciala si se refera strict la societatile care sunt in stare de insolventa. Daca indepliniti conditiile speciale ale insolventei puteti solicita deschiderea procedurii.
In ce priveste executarea silita, daca datoria apartine societatii, bunurile personale ale asociatilor- persoane fizice nu pot fi urmarite. Daca bunul ce face obiectul urmaririi silite este pe teritoriul altui stat si nu poate fi executat, acest lucru este in avantajul dvs.
In concluzie insolventa nu se poate deschide pentru a se evita o alta procedura demarata impotriva societatii, scopul acestei proceduri este acela de a proteja societatile aflate stare insolventa.