avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general BAZA IMPOZITARE LIPSA IN GESTIUNE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

BAZA IMPOZITARE LIPSA IN GESTIUNE

IN URMA EFECTUARII UNUI INVENTAR LA UN DEPOZIT EN GROSS AU REZULTAT SI MINUSURI SI PLUSURI IN GESTIUNE . O PARTE DIN ELE SE POT COMPENSA. INTREBAREA MEA ESTE :BAZA DE IMPOZITARE PENTRU TVA SE STABILESTE LA VALOAREA TOTALA A MINUSULUI, ADICA INAINTE DE COMPENSARE SAU CE RAMANE DUPA? VALOAREA LA CARE SE IMPUTA GESTIONARILOR POATE FI PRETUL DE COST SAU DE ACHIZITIE SAU ESTE OBLIGATORIU LA VALOAREA DE PIATA?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 07:00, 15 Septembrie 2011
Valoarea la care se imputa minusul de inventar este valoarea de inlocuire.

Ordin 2861/2009, pct 40
"(2) In cazul constatarii unor lipsuri imputabile in gestiune, administratorii trebuie sa imputa persoanelor vinovate bunurile lipsa la valoarea lor de inlocuire.
Prin valoare de inlocuire, in sensul prezentelor norme, se intelege costul de achizitie al unui bun cu caracteristici si grad de uzura similare celui lipsa in gestiune la data constatarii pagubei, care cuprinde pretul de cumparare practicat pe piata, la care se adauga taxele nerecuperabile, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, aprovizionare si alte cheltuieli, accesorii necesare pentru punerea in stare de utilitate sau pentru intrarea in gestiune a bunului respectiv. In cazul bunurilor constatate lipsa, ce urmeaza a fi imputate, care nu pot fi cumparate de pe piata, valoarea de imputare se stabileste de catre o comisie formata din specialisti in domeniul respectiv."

Art 137, alin 1 lit c stabileste baza de impozitare pt minusul de inventar:
"c) pentru operaţiunile prevăzute la art. 128 alin. (4) şi (5), pentru transferul prevăzut la art. 128 alin. (10) şi pentru achiziţiile intracomunitare considerate ca fiind cu plată şi prevăzute la art. 1301 alin. (2) şi (3), preţul de cumpărare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, în absenţa unor astfel de preţuri de cumpărare, preţul de cost, stabilit la data livrării. În cazul în care bunurile reprezintă active corporale fixe, baza de impozitare se stabileşte conform procedurii stabilite prin norme;"

TVA-ul aferent minusului constat in gestiune se colecteaza si se recupereaza de la persoana careia i se vor imputa pierderile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa marfa gestiune global-valorica nicudura nicudura La ce valoare se imputa marfa contatata lipsa intr-o gestiune global-valorica la pret de vanzare cu amanuntul (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune imputabila miluconstantin miluconstantin Care este valoarea de imputatie a bunurilor lipsa ? La valoare de achizitie ? Dar in conditia cand unele bunuri au fost achizitionate fara TVA ? (vezi toată discuția)
Valoarea de actualizare adinozaur1 adinozaur1 Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: In urma unui inventar in cadrul firmei, s-a constatat pierderea unor carti de catre angajati. La ce valoare imput ... (vezi toată discuția)