avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neclaritate la trecerea din CCC1 in CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neclaritate la trecerea din CCC1 in CCC2

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt in concediu crestere copil pana la data de 11.11.2011, acum sunt insarcinata urmand sa nasc in 07.11.2011.
Doresc sa stiu daca se poate face trecerea dintr-un concediu in altul direct , doar pe baza unei cereri facuta catre primarie(conf.OUG nr.111/2010) sau trebuie luat concediu de lauzie incepand cu data de 12.11.2011.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 19:49, 17 Octombrie 2011
Suspendarea CIM ptr prima nastere expira la 12.11.2011. Dupa parerea mea ar trebui sa instiintati angajatorul cu privire la intentia de a relua activitatea in baza aceluiasi CIM. In cazul in care aceasta cerere va fi aprobata depuneti certificatul medical ptr sarcina si lauzie.
1. Faceti o cerere catre angajator (atasati si copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil) prin care solicitati prelungirea suspendarii CIM pana ce al doilea copil va implini 1 an sau 2 ani (in functie de varianta pentru care optati).
2. Acelasi lucru faceti si la Primarie, unde ati depus dosarul pentru CCC1.
3. Nu mai aveti cum sa intrati in concediu de maternitate (sarcina si lauzie), veti trece direct din CCC1 in CCC2la data cand se termina CCC1.
Multumesc, asa intelesesem si eu din lege.
Doamnele de la primarie mi-au spus ca nu pot sa intru in CIC 2 pe baza unei noi cereri de prelungire a CIC 1 deoarece intre data la care nasc 07.11.2011 si data terminarii CIC 1 nu raman 42 de zile(cat ar fi concediul de lauzie). In lege nu am gasit lucrul acesta( in cazul in care persoana naste in timpul concediului de crestere copil)
1. - Doamnele de la Primarie sunt incompetente profesional. Sa puna mana pe carte si sa studieze legile cu care lucreaza si sa nu mai dea raspunsuri in afara legii.
- Mergeti la ele cu textele de lege de mai jos, poate asa mai invata si ele cate ceva.
- Daca nici asa nu inteleg faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (unde merg dosarele de la Primarie pentru CCC) si spuneti-le ca salariatele de la Primarie nu respecta legile.

2. Din OUG 111/2010:
Art.9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior, dupã cum urmeazã:
a) nu mai mult de 3.400 lei în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã;
b) nu mai mult de 1.200 lei, în cazul în care persoana opteazã pentru concediu şi indemnizaţia prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.


4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În situaţia în care este născut un copil înainte ca pentru copilul anterior să se fi terminat concediul pentru creşterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lăuzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. (4) din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 reglementează faptul că în cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzătoare a concediului pentru creşterea copilului.

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere al doilea copil vasile12 vasile12 Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil pe o perioada de 2 ani. Urmeaza sa nasc al doilea copil inainte de terminarea celor doi ani. Cum se ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil de catre tata in conditiile in care se suprapune cu ccc mama pentru primul copil AdrianMolo AdrianMolo Buna ziua, Am ajuns intr-un impas dupa o vizita la primarie in care doamnele respective nu au stiut sa ma lamureasca, aparent este un caz \\"foarte ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie ContSters195757 ContSters195757 salut am sa incep printr-o scurta poveste,pt a se intelege mai exact sotia mea nu lucra inainte de a ramane insarcinata deci la nastere nu a primit nici-un ... (vezi toată discuția)