#-oLocuiesc intr-o scara de bloc cu 10 nivele (44 de apartamente). In luna aprilie a.c. in Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari s-a hotarat cu majoritate de voturi, fapt consemnat prin proces verbal de cei care au participat la sedinta, demararea in vara acestui an a lucrarilor de reabilitare termica a blocului prin contributia financiara integrala a proprietarilor. S-a facut licitatie, firma castigatoare s-a apucat de lucru in luna mai si in circa 3-4 saptamani va finaliza lucrarea. Din cele 44 de apartamente 41 au incheiat contract cu constructorul si platesc lucrarea conform clauzelor contractuale.
As dori sa stiu daca exista vreo posibilitate legala ca Asociatia sa poata obliga pe ceilalti 3 proprietari sa-si reabiliteze termic apartamentele...Mentionez ca presedintele asociatiei a insistat pe langa constructor sa fie reabilitate si celelate 3 apartamente (unul la parter, unul la etajul 2 si unul la etajul 10), toate pe tronsoane diferite ale scarii, pentru ca lucrarea sa fie unitara si lucrarea in sine sa fie eficienta!
Poate presedintele si constructorul sa recupereze in instanta ulterior banii de la cei 3 proprietari din 44 care nu au semnat contractul de reabilitare?
Se poate face reabilitare termica cu forta si la celelalte 3 apartamente?
Cum se poate recupera contravaloarea lucrarilor de reabilitare daca proprietarii respectivi refuza sa incheie un contract cu constructorul?
Mentionez ca constructorul si presedintele sunt de buna credinta, dar nu se poate sta cu schelele montate la nesfarsit pana ce ceilalti 3 proprietari, cu buna stiinta tergiverseaza semnarea contractelor cu firma de constructii invocand lipsa mijloacelor finaciare ori oportunitatea executiei lucrarilor de reabilitare desi acestea au fost votate cu respectarea cvorumului in Adunarea Generala din luna aprilie!
Parerea mea este ca daca as. prop. are fonduri, poate sa execute acea lucrare si pentru ceilalti trei proprietari care acum din diverse motive nu pot/ nu vor sa incheie contracte.
Sa se hotarasca in com. executiv aceasta treaba, instiintati si pe prop. aflati in situatia de a nu semna contracte cu constructorul despre efectuarea lucrarii prin as. prop.
Pe lista de plata urmatoare includeti intreaga suma care revine fiecarui apartament.
Trebuie sa aveti mare grija ca constructorul sa procedeze corect: deviz de lucrari, cheltuieli, facturi, chitante, iar asociatia sa aibe pregatite toate documentele. daca nu-si achita debitul, probabil ca va trebui sai actionati in instanta.
Numai asa puteti efectua o lucrare care sa fie luata in seama atunci cand solicitati eliberarea unui certificat energetic.
Puteti sa obtineti un ajutor pretios de la serv. disciplina in constructii de la Primaria locala - care ar fi trebuit sa se implice mai tare in asemenea lucrari de reabilitare.
Succes!
nu poate fi vorba de imprumut bancar din urmatoarele motive:
proprietarul de la parter este plecat in Spania, cel de la etajul 2 in Israel iar persoana de la etajul 10 este o femeie singura de 70 de ani...
lucrarea de reabilitare se suporta integral de proprietari din urmatoarele considerente:
primaria nu are bani (a comunicat in scris asociatiei de proprietari, guvernul nu mai da nimic, iarna este aproape si oamenii in marea majoritate pensionari, salariati cu venituri modeste ori cetateni plecati in strainatate nu indeplinesc conditiile sau nu vor sa solicite credite, chiar daca dobanda este subvetionata pentru astfel de investitii...
primaria desi nu a ajutat cu niciun leu a impus respectarea unui desen si 2 nuante de culori prin serviciu de urbanism, lucru pe care asociatia si constructorul l-au respectat!
Cum 41/44 au reusit sa faca rost de bani, lumea este in general multumita de calitatea lucrarilor executate de firma respectiva,problema este ca se fac presiuni ca si ceilalti 3 sa intre in "randul lumii"...
Odata plecat constructorul proprietarii sunt decisi sa nu mai permita in anii urmatori ca ceilalti 3 proprietari sa vina cu alta firma sa efectueze lucrari de reablitare!
Un caz special este cel de la etajul 10, unde datorita faptului ca acoperisul este acoperit cu tabla, inclusiv aticul, este imperios necesar executarea lucrarii ACUM!
Toata lumea a facut SACRIFICII, proprietarii au facut FOAMEA, NU AU PLECAT IN CONCEDII, ASA CA ...presedintele impreuna cu constructorul vor trebui sa execute lucrarea cu FORTA macar la etajul 10 unde nu se mai poate monta ulterior schelele.
Se poate executa cu forta reabilitarea macar la etajul 10, ceilalti proprietari urmand sa suporte costul total al lucrarii, urmand ca apoi contravaloarea acestora sa fie trecute proprietarului ap. de la etajul 10 sub forma de datorie la cheltuielile de intretinere?
Este legal?
E suficienta decizia presedintelui si a comitetului executiv?
Exista garantia ca asociatia va recupera datoria in instanta?
Proprietarul de la etajul 10 desi este o persoana singura, nu vrea cu niciun chip sa plateasca fiind prost influentat de rudele sale si afirma sus si tare ca nimeni nu poate sa il oblige sa suporte cheltuielile de reabilitare termica!
Interventie moderator
Ati primit deja raspunsul. Incercati si cititi aceste raspunsuri, incercati sa le intelegeti si nu mai repetati aceeasi intrebare la care vi s-a raspuns.
In esenta majoritatea hotaraste si minoritatea se supune. Cine nu vrea sau nu e in tara ca sa plateasca, i se pune pe lista, ramane in restanta, se penalizeaza, se cere recuperarea sumelor in instanta, se executa apartamentele.
Asociatia poate efectua lucrarea pe tot blocul, cu bani de la fondul de reparatii sau de la ceilalti proprietari, urmand sa fie recuperati acesti bani de la proprietarii rau-platnici asa cum am scris mai sus.
Asociatia nu are de-a face cu rudele proprietarilor, ci cu proprietarii!
Va rog sa nu mai bolduiti tot textul! E dificil la citit. Se bolduieste numai ceea ce doriti sa subliniati.