avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... hotarare a adunarii generale extraordinare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

hotarare a adunarii generale extraordinare

in blocul in care locuiesc, mai precis la mine pe scara, exista o asociatie de proprietari NUMAI pentru scara noastra (in speta 44 de apartamente).
doresc sa va semnalez urmatorul aspect la care astept un raspuns avizat din partea specialistilor in drept:
in data de 28.04.2011 a avut loc pe scara noastra o adunare generala extraordinara a asociatiei proprietarilor, anuntata cei drept din timp, cu 10 zile inainte la care au fost prezenti 27 din 44 de proprietari, hotararile acestei adunari declarate STATURARE de presedintele asociatiei si membrii comitetului executiv fiind urmatoarele:
-licitatie pt. desemnarea firmei care va executa reabilitarea blocului (au fost prezente 3 firme s-a desemnat castigatoarea licitatiei o firma in unanimitate);
-inceperea reabilitarii blocului in cel mai scurt timp posibil (fiind data ca termen data de 10 mai);
-cei prezenti la sedinta au hotarat si in numele celor care nu au fost de fata, faptul ca cei care nu isi pot permite lucrarea de reabilitare a blocului sa suporte (cota parte) cheltuielile in ceea ce priveste partile comune: aticul, soclul, intrarea in bloc, sediul asociatiei... inclusiv darea cu culoare peste tencuiala veche a noii culori a blocului, zic ei ca asa le impune primaria (sa se respecte un model si 2 culori)!
Va rog sa imi raspundeti daca este legala hotararea adunarii generale, daca presedintele si comitetul executiv, prin cele 27 de semnaturi, pot impune celorlati 17 sa se conformeze cu decizia luata in data de 28.04.2011?
Daca noi ceilalti 17 care recunoastem necesitatea reabilitarii blocului, dar nu dispunem de bani, putem ataca in vreun fel hotararea adunarii generale si daca nu, daca asociatia ne poate pune la plata cheltuielilor pe partile comune si darea cu culoare peste tencuiala veche pentru a se obtine in final modelul si jocul de culori desemnat de arhitectului orasului.
Astept cu nerabdare raspuns, intrucat constructorul desemnat sa execute lucrarea s-a prezentat la lucru si a inceput montajul schelelor!
X-(
Principial, minoritatea se supune majoritatii. Daca hotararile au fost luate cu respectarea cvorumului de sedinta si procedurii de convocare. Atunci asta e.
Presupun ca la acea "licitatie" s-a decis castigatorul dupa pretul cel mai mic. Nu?
Iata ce spune legea 230/2007 referitor la aceasta problema:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
Deci nu apartamentul si votul, ci apartamentele mai mari au un vot mai puternic.
din cei 27 prezenti la sedinta care au semnat procesul verbal 26 au dat deja avansul pentru lucrare si probabil ca in 2-3 zile vor mai da inca vreo 4!
Pe mine ma intereseaza daca MAJORITATEA ma poate obliga LEGAL sa contribui cota-parte la cheltuielile pe spatii comune, iar pt. mine daca ma poate obliga sa accept in dreptul apartamentului meu culoarea lor (cica sa se pastreze aceasi culoare a zugravelii si modelul impus de primarie)!
Asta ca sa stiu daca trebuie sa ma duc la un camatar sau nu!
Daca ma poate obliga asociatia (daca exista un temei legal), mai bine imprumut niste bani si fac reabilitatea la fel ca majoritatea proprietarilor, caci am auzit ca cei care fac acum reabilitatea nu vor mai permite in anii urmatori la cei care au ramas de caruta anul asta, sa monteze alte schele, chipurile ca le strica lucrarea facuta de ei anul asta!
1-Precizati concret ce fel de adunare a fost, generala sau extraordinara din cauza ca functie de adunare difera si conditiile de votare a hotararilor
2-
Art 24 din L nr 230/2007 Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari,sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala,precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari

3-Reabilitarea termica si eficienta energetica poate fi executata si fara schele cu societati de profil cu alpinisti utilitari, care de regula ,au si costuri mai reduse
La adunarea generala extraordinara a asociatiei (reabilitarea termica a fost singurul subiect pe ordinea de zi)!
s-a specificat in procesul verbal ca proprietarii care fac reabilitarea anul acesta nu vor mai permite in anii viitori celor care nu pot anul asta sa isi faca reabilitarea!
Mentionez ca firma care face reabilitarea foloseste tencuiala decorativa si var lavabil din Germania, blocul fiind pe o artera principal din oras, modelul si culorile au aprobarea arhitectului orasului, presedintele e prieten cu primarul si pana acum nu a pierdut niciun proces...:(

Alte discuții în legătură

Izolare termica la bloc 2007 2007 Conform Legii 230 art.44(1) - daca am inteles bine - lucrarile de termoizolare efectuete la fatada blocului , se suporta de locatari conform cotei indivize. ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea termica nemteanu nemteanu #-o[b]Locuiesc intr-o scara de bloc cu 10 nivele (44 de apartamente). In luna aprilie a.c. in Adunarea Generala a Asociatiei de Proprietari s-a hotarat cu ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)