avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reablitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reablitare termica

Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, autorizatie de construire, etc.)

Pentru a lua o decizie in acest sens, voi convoca adunarea generala proprietarilor, insa nu imi este clar exact cum trebuie sa arate hotararea AGA. Am un model de hotarare privind intrarea in programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Ce ar trebui schimbat pe aceasta?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:41, 16 Septembrie 2012
Cand convocati AG, treceti pe ordinea de zi problemele pe care le doriti rezolvate, intre care si aceasta, cu reabilitarea termica.

Insa.....sa aveti in vedere, ca pentru aceasta chestiune, care inseamna o cheltuiala foarte mare si fiecare proprietar plateste conform cu cota-parte indiviza pe care o are in proprietate, trebuie sa respectati valoarea votului fiecarui proprietar, in conformitate cu art.25 (b) din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;

In mod practic aveti in vedere suprafata totala a apartamentelor si...in urma votului proprietarilor socotiti suprafata apartamentelor pentru care s-a votat "da". Daca aceasta suma este mai mare de jumatate +1 din suma totala, atunci inseamna ca s-a intrunit conditia de acceptare.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
elga50, moderator
O parte a blocului este deja izolat, din cate stiu, fara autorizatie. Si proprietarii acestor apartamente trebuie sa voteze? Ce se intampla daca din cauza acestor proprietari, evident neinteresati, nu iese votul 50 plus 1?
Vreti reabilitarea termica a blocului conform legislatiei in vigoare (cu proiect, autorizatie de construire, etc.) pe tot blocul sau pe restul ramas neizolat.
Oricum legea nu ati respectat-o, afirmati ca este o executie fara autorizatie.
Firma care va finaliza lucrarea va da certificat energetic pentru tot blocul, dar va fi nerelevant pentru cei care au izolat primii.
Aveti o problema la adunare, cati vin din cei cu reabilitare executata si cati din cei care vor lucrare acum, care este proportia, functie de asta anticipati scorul.
Daca nu avem cvorum la prima convocare, legea privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede:

Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari. La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.

Asta inseamna ca la adunarea generala reconvocata putem decide inceperea demersurilor pt. reabilitare indiferent de numarul participantilor?
Fiti atent cu aceasta problema pentru ca nu este una obisnuita. Sunt bani multi la mijloc si va puteti trezi ca nu aveti cu ce plati prestatorul.
In acest caz chiar este nevoie ca toti cei care nu si-am facut o asemenea "reabilitare" sa fie intrebati, eventual pe un tabel cu semnaturi, daca sunt sau nu de acord cu operatiunea.

Parerea mea este ca lucrurile ar trebui sa se desfasoare in felul urmator:
- convocata o AG, inclusiv afisare la loc vizibil a problemei in dezbatere. La aceasta AG sa fie informati cei prezenti ca se intentioneaza executarea acestei lucrari, ca ea costa aproximativ X lei, cu un cost / mp de Y lei si ca se va face cu firma Z.
- lasati oamenilor timp sa se gandeasca, faceti un tabel cu semnaturi si umblati din usa-n usa pentru semnatura proprietarului....sau puteti obtine aceste semnaturi la casierie, cand vin sa plateasca.
- dupa ce obtineti toate semnaturile sau macar intr-o proportie considerabila convocati o alta AG in care ii informati despre ultimele date obtinute intre timp.

Astfel veti avea convingerea ca lucrarea se va desfasura si va fi achitata fara probleme prea mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate participare cheltuieli reabilitare termica elenagabi elenagabi Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Daca Adunarea Generala a asociatiei a decis reabilitarea termica a blocului (cu majoritatea ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara reconvocata a asociatiei de proprietari BG BG Buna ziua!Azi (24.03.2011 am participat la o adunare generala extraordinara a unei asociatie de proprietari convocata de cel putin 20% din membrii asociatiei. ... (vezi toată discuția)
Care este logica legii? VictorArditti VictorArditti In legea asociatiilor de proprietari se solicita tabele convocatoare pentru prima adunare generala si pentru cea reconvocata. Care este logica acestei ... (vezi toată discuția)