avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL-D
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL-D

Buna ziua,
Am si eu o intrebare...vreau sa-mi fac un SRL-D, dar sunt deja asociata la o alta firma, deci m-am gandit sa-l fac pe numele unei prietene. Dar ea nu vrea sa fie implicata sau trasa la raspundere pentru ce se va intampla in firma. Asa ca m-am gandit sa mergem la un notar sa faca o imputernicire prin care imi transmite mie toate drepturile si obligatiile. Voiam sa va intreb daca e legal si daca in felul acesta a nu va fi trasa la raspundere pentru nimic din ce voi face eu in firma. Daca nu e in regula, va rog imi dati dumneavoastra o idee...
Cel mai recent răspuns: hmadalina , utilizator 21:45, 1 Octombrie 2011
Citez:
"În afara obligaţiilor stabilite prin actele normative în vigoare, aplicabile oricărui operator economic, microîntreprinderea aparţinând întreprinzătorului debutant are şi următoarele obligaţii specifice:
a) să notifice în scris cu privire la înfiinţare, Oficiul Teritorial pentru I.M.M. şi Cooperaţie(O.T.I.M.M.C.) al Agenţiei, în a cărui rază de competenţă îşi are sediul, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la înregistrare, în vederea luării în evidenţă. Lista O.T.I.M.M.C. se găseşte în anexa nr.4 la prezentul ghid;
b) să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin 2 (doi) salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor menţionate la art. 5 lit. a) şi/sau b) şi/sau c) din OUG nr. 6 din data de 09.02.2011, până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant;
c) să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent;
d) să depună la Agenţie prin O.T.I.M.M.C în a cărui rază de competenţă îşi are sediul, situaţiile financiare semestriale şi anuale, cu dovada înregistrarii acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care s-a obţinut ajutorul nerambursabil."

Referitor la pct b, completez si cu citatul din OUG nr 6 :
"c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior"
Am regitit OUG si zice asa:
b) să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin 2 (doi) salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor menţionate la art. 5 lit. a) şi/sau b) şi/sau c) din OUG nr. 6 din data de 09.02.2011, până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant;

...iar facilitatile de la art. 5 sunt:
a) ajutor financiar de max 10.000 euro - nu mi s-a evaluat inca dosarul :(
b) garantii acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii - nu am nevoie;
c) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. - asta din luna septembrie.

Asadar..oare se i-au in considerare si luniile iunie , iulie si august...ca daca e asa cum ziceti..trebuie sa angajez 4 persoane ca media pana la sf anului sa fie 2:((

Da, asa e cum spuneti - considerati din septembrie.
Multumesc pt sfaturi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl-d cordis claudia cordis claudia Va rog sa-mi spuneti care sunt contributiile pe care le plateste un angajator srl-d pentru un angajat cu salariul minim pe economie si comparativ un srl normal (vezi toată discuția)
Srl-d alinafay_bv alinafay_bv Revin cu o alta problema ptr srl-d, deoarece cei de la AIPPIMM nu ma prea lamuresc -dati-mi un raspuns exact: -am un srl-d cu 2 salariati(unul cu 8 ore, ... (vezi toată discuția)
Salut. pentru infiintare srl-d care e procedura? zorila adrian zorila adrian am si eu o intrebare?Daca imi deschid SRL D trebuie sa am neaparat proiect si care sunt pasi pe care trebuie sa i parcurg. (vezi toată discuția)