Buna.Sunt cu o dilema,pe care nu o pot descifra si cer ajutor.In anul 1997 am primit de la primaria orasului,o locuinta sociala.Dupa 2 ani,contractul de inchiriere a fost prelungit pt inca 5.Dupa ce si acest contract a ajuns la final,din nou a fost prelungit pentru alti 5 ani.Intre timp gratie legilor emise de guvern,sau gasit mostenitori care au cerut drept de proprietate asupra locuintei.Sa nu uit...aceasta locuinta e situata intro casa imensa unde sunt inca 21 de familii,deci 21 de apartamente.Cei care si-au cerut dreptul de mostenitori asupra casei,si care au si castigat in instanta acest drept,nu au dorit sa incheie un nou contract de inchiriere cu noi cei care locuim in aceasta casa..Motivul....simplu,dumnealor nu doreau sa aiba deaface cu chiriasi..Ei doresc sa vanda.Pana aici e ok.Noii proprietari ajung si vand locuinta unei alte persoane care la randul ei nu doreste sa incheie contract de inchiriere,dar in baza OUG40/99art-23,ne ofera o locuinta la schimb,intro alta localitate decat cea de domiciliu,cu somatia ca daca nu voi accepta schimbul se incep demersurile pentru a fii citat in instanta si cu plata cheltuielilor de judecata.AIci incepe necazul meu.Sunt casatorit.avem 3 copii,cel mai mare cu handicap de grad 1 cu varsta de 17 ani,ceilalti cu varste de 14 respectiv 15 ani.Vreau sa stiu.chiar se poate folosii de acel articol din legea 40/99,sau a fost emisa alta lege si in continuare pot sa locuiesc cu familia pana la expirarea ultimului contract incheiat de catre locativ?Acest contract expira in 2009 luna Mai.Pot incerca sa ajung la o intelegere cu noul proprietar,?Daca refuz oferta lui de schimb de locuinta(aceasta fiind la 20 km de locul de munca,scoala,medic de familie,etc)nu o sa fie cu repercursiuni pt familia mea?Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?termenul de raspuns la scrisoarea proprietarului e data de12-09-2008.
O.U.G.nr.40/1999 este inca in vigoare! Noul proprietar comite un abuz in masura in care, avand un contract de inchiriere valabil pana in anul 2009, chiar daca v-a pus la dispozitie o locuinta! Aveti domiciliul, nu resedinta( nu sunteti flotant?) i n acea localitate dar propripetaru va o fera o alta locuinta in alta loclitate. Nu prea este legal. Incercati si la primaria localitatii de domiciliu, expuneti-le situatia si vedeti ce raspuns primiti.
Prima data sa mergeti la primarie , pentru ca sunteti un caz mai deosebit , avind in vedere ca aveti si un copil de17 ani cu handicap de gradul l . Primaria are obligatia sa va ajute , sa va de-a o locuinta sociala, sa vorbeasca cu proprietarii sa va mai lase pina la gasirea unei solutii favorabile dumneavoastra . Daca nu se rezolva nimic la primarie alta solutie ,din pacate nu aveti decit sa va mutati in locuinta care va pus-o la dispozitie proprietarul , altfel s-ar putea sa ramineti si fara asta.
Buna ziua.Stiu ca nu e chiar legal ce doreste sa faca acel proprietar,adica sa ne trimita intro alta locatie decat cea de domicilui.intrebarea care ma macina e:daca refuz oferta de schimb de locuinta.nu intru sub incidenta art;23.din OUG40/99?Nu e acesta un motiv de a fii dat in judecata pentru ca nu am dorit sa accept oferta lui?
Domnule, se pare ca stii ce drepturi in calitate de chirias! Refuza oferta primariei in masura in care iti ofera o locuinta intr-o alta localitate! Cine doreste sa te cheme in judecata si pentru ce?
Buna ziua,chiar nu stiu chiar tot ce tine de drepturile chiriasilor.dar am cautat pe net si am gasit articolul care ma interesa.Deci sa fiu mai explicit putin.;Casa a fost retrocedata.la mostenitori,ei nu au dorit sa se complice cu chiriasi si au vanduto la un cetatean din orasul nostru.(Culmea ca acest cetatean e chiar jurist).Acum acest cetatean doreste sa ne scoata din locuinta .cu motive stupide,si ne-a oferit la schimb o alta locuinta,intro alta localitate,la o distanta de 20 km de orasul unde suntem domiciliati.Zic asa pentru ca la adresa unde locuim acumavem intocmite buletinele de indentitate cu acea adresa.Nu suntem integrati in spatiu cu avize de FLOTANT.Intelegeti?Primaria nu ne-a facut nici o oferta ,nici nu ne-a ajutat in vreun fel,cu toate ce avem facut dosar la dumnealor pentru a primii o alta locuinta sociala,si la ora actuala figuram pe o pozitie mult inferioara fata de ceeea ce am asteptat noi.(Aici in tg-mures.locuintele se acorda pe baza unui punctaj,in functie de membrii unei familii,de venituri cumulate /membru de familie,vechime in campul muncii,varsta,copii minori...etc.)Temerea noastra e ca daca respingem oferta de schimb care domnul proprietara inaintat-o catre noi,bazandu-se pe OUG40/99 art 23,sa nu fie motiv pentru a ne da in judecata si sa fim evacuati fara drept de apel..Contractul care a fost incheiat cu spatiul locativ,acum 4 ani in urma,si care mai e valabil pana anul viitor luna Mai.ne da acest drept sa locuim aici in aceasta casa.dar tot in acel articol 23 scrie negru pe alb ca proprietarul unei locuinte retrocedate in care se afla chiriasi,pot sa primeasca o alta locuinta la schimb chiar si in alta localitate,daca respecta spatiul si comfortul pe care l-au detinut in locuinta dinainte.Aici e buba.....daca refuz oferta de schimb motivand ca nu corespunde cerintelor mele din mai multe motive explicite.el ca ofertant ma poate da in judecata pentru ca am refuzat oferta ?????????????????Sau mai bine sa ajung la o intelegere cu el si sa al rog sa ma lase in pace pana anul viitor in Mai cand expira de drept contractul valabil incasi atunci o sa eliberez apartamentul?Eee......cam sucita toata incalceala asta...cel putin asa o vad eu si nu stiu cum sa actionez..Totusi daca doriti sa ma mai ajutati cu sfaturi,si sa ma indrumati indirect pentru etapele urmatoare,va satu la dispozitie cu adresa asta; tudoranadriananc@yahoo.com...e mai simplu ..