avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Disjungere actiune civila din procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Disjungere actiune civila din procesul penal

in cazul unui proces penal in care inculpatul recunoaste fapta facandu-se aplicarea art 320 ind. 1 c.pr.pen., s-a disjuns actiunea civila. in acest caz, este corect sa se intocmeasca un dosar separat inregistrat pe rolul sectiei civile avand ca obiect pretentii? in aceasta situatie partea vatamata va putea fi obligata sa plateasca taxa de timbru, iar, in ceea ce priveste probatoriul, va fi tinuta de disp. legii civile (respectiv nu va putea propune ca martori rude pana la gradul IV inclusiv)?
Cel mai recent răspuns: Parvulescu Daniela , utilizator 13:16, 13 Ianuarie 2016
Cu privire la plata taxei de timbru, Legea 146/1997 privind taxele de timbru prevede ca nu veti plati taxa de timbru pentru daunele rezultate prin infractiuni.
Cu privire la martori se vor urma regulile de procedura penala in ceea ce priveste administrarea probatoriului, intru-cat prin disjungerea cauzei se urmareste doar netergiversarea solutionarii cauzei penale.
este posibil sa se fca disjungere, daca actiunea civia in curscul unui proces penl ar duce la o ingreunare a solutionarii laturii penale...
Instanta penala este obligata sa se pronunte atat pe latura penaala cat si pe civila, daca avem constituire de parte civila in dosarul penal...
Evident, se poate introduce si o actiune separata pe dr. civil, insa aceasta se va suspenda pana la solutionarea cauziei penale...din dosarul penal ce se afla in derulare...Cu alte cuvinte ''penalul tine in loc civilul''
Mult noroc
nu am introdus actiune separata in civil. la primul termen de judecata m-am constituit parte civila. la acelasi termen inculpatul a recunoscut fapta, instanta constatand ca dosarul este in stare de judecata si aplicand disp. art 320 ind.1 c.pr.pen. s-a solicitat disjungerea actiunii civile. verificand pe portal, am constatat ca dosarul penal in care ma constituisem parte civila figureaza ca solutionat, solutia vizand numai latura penala. in ceea ce priveste latura civila, tot pe portal am constatat ca s-a format un dosar cu numar nou, diferit de cel penal, in care eu figurez ca reclamant, iar inculpatul ca parat, fiind mentionat la materie: civil, iar la obiect: pretentii. intrebarea mea este daca instanta penala a procedat corect, formand un dosar civil nou ? daca nu, se poate formula recurs in aceasta privinta? procurorul nu mai este obligat sa participe la solutionarea laturii civile?
Nu este corect sa fiti obligat la plata taxei de timbru in caz de disjungere.
Daca v-ati constituit parte civila in procesul penal actiunea civila se va judeca separat, dar nu ca sa platiti taxa de timbru.
dudu_alexf a scris:

Cu privire la plata taxei de timbru, Legea 146/1997 privind taxele de timbru prevede ca nu veti plati taxa de timbru pentru daunele rezultate prin infractiuni.
Cu privire la martori se vor urma regulile de procedura penala in ceea ce priveste administrarea probatoriului, intru-cat prin disjungerea cauzei se urmareste doar netergiversarea solutionarii cauzei penale.

Daca dauna provine din neglijenta in seviciu a notarei se platesc taxe de timbru cand vii din penal in civil?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare art 320 ind 1 cod proc penala ralucagogiltan ralucagogiltan ce concluzii poate sa puna partea vatamata constituita parte civila in situatia in care inculpatul, desi in cursul urmaririi penale nu a recunoscut faptele, ... (vezi toată discuția)
Art 320 alin 1 joc joc se poate respinge de catre instanta art 320 alin1 chiar daca se recunoaste vinovatia din prima faza si anume pe ce criterii se poate respinge? (vezi toată discuția)
Disjungerea laturii civile a procesului penal okey okey daca la un proces penal se disjunge penalul de civil inculpatul mai are treaba cu procesul civil (asigurator + victime ) sau cum este ? Il avantajeaza pe ... (vezi toată discuția)