avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Disjungerea laturii civile a procesului penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Disjungerea laturii civile a procesului penal

daca la un proces penal se disjunge penalul de civil inculpatul mai are treaba cu procesul civil (asigurator + victime ) sau cum este ? Il avantajeaza pe inculpat disjungerea?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:40, 19 Mai 2012
Disjungerea actiunii civile de actiunea penala se face doar pentru ca solutionarea actiunii penale sa nu fie ingreunata. Actiunea civila se va judeca separat, insa tot in cadrul procesului penal. Deci nu vad de ce ar fi avantajat inculpatul, cata vreme actiunea civila tot se va judeca si vor fi stabilite despagubirile ,care vor fi in sarcina inculpatului ( si a partii responsabile civilmente , daca este cazul).

Art. 347

Rezolvarea separată a acţiunii civile

Instanţa poate dispune disjungerea acţiunii civile şi amânarea judecării acesteia într-o altă şedinţă, în cazul când rezolvarea pretenţiilor civile ar provoca întârzierea soluţionării acţiunii penale.
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Normal ca inculpatul are treaba cu latura civila.
Poate sa nu se prezinte insa daca nu doreste.
Este dreptul sau.
Referitor la situatia de mai sus,in cazul unei eventuale sesizari CEDO cum se socoteste termelul de 6 luni?De la ramanerea definitiva a actiunii civile sau a celei penale?Multumesc!
Termenele curg diferit.
In penal va incepe sa curga mai inainte de finalizarea laturii civile din moment ce se pronunta hotararea in penal.
Insa trebuie sa se declare si recurs daca se vrea o sesizare CEDO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disjungere actiune civila din procesul penal ralucagogiltan ralucagogiltan in cazul unui proces penal in care inculpatul recunoaste fapta facandu-se aplicarea art 320 ind. 1 c.pr.pen., s-a disjuns actiunea civila. in acest caz, este ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune Cristian Cosma Cristian Cosma Speta:In 2007, inculpatul A, sofer pe camion la S.C. B SRL, intra in depasire fara sa se asigure si provoaca un dublu accident in care intra in coliziune cu X ... (vezi toată discuția)
Rejudecare.agravarea situatiei inculpatului? ContSters40598 ContSters40598 In cazul in care, instanta de recurs admite recursurilie formulate de catre: - inculpat, atat pe latura penala cat si pe latura civila, -parti responsabile ... (vezi toată discuția)