De unde ati tras concluzia ca dreptul la actiune a fost intrerupt?
Actiunea va fi considerata prescrisa si instanta de judecata va invoca din oficiu exceptia...
Intreb pentru ca unul din cazurile de intrerupere a prescriptiei este tocmai constituirea de parte civila in procesul penal. Or, daca victimele s-au constituit parti civile in procesul penal in care a fost introdus si asiguratorul pentru opozabilitate, de ce sa nu aiba acelasi efect intreruptiv de prescriptie (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus) aceasta constituire si fata de el? Va multumesc pentru raspuns dle Lascoschi, dar astept si alte opinii.
Eu nu cunosc nicio prevedere legala expresa in sensul descris de dvs.
Daca ar exista ar fi fara dubiu ca nu a operat termenul de prescriptie...datorita constituirii de parte civila in procesul penal...
Nici practica judiciara nu am intalnit pe acest aspect.
Sub aspectul logicii ati avea cumva dreptate insa situatia este ca in civil deoarece daca se respinge actiunea nu opereaza nici suspendarea termenul de prescriptie.
In acest sens, puteam sa luam ca exemplu situatia in care un proces civil ar fi deschis cu o zi mai inainte de implinirea termenului de 3 ani.Intr-o atare situatie, daca actiunea civila va fi anulata ca netimbrata de instanta faptul ca a deschis procesul cu o zi inainte nu suspenda scurgerea termenului, astfel ca, reclamantul nu va putea deschide ulterior o noua actiune pe care sa o poata timbra.
Cu alte cuvinte, prescriptia ar fi suspendata pe durata derularii procesului civil sau a derularii procesului penal sub aspectul laturii civile insa odata finalizat procesul nu are relevanta daca persoana juridica nu a fost parte in proces.
Actiunea civila nu a fost admisa impotriva asiguratorului si prescriptia s-a scurs fara a exista vreo cauza de suspendare.
Este adevarat ca si daca un proces penal dureaza 10 ani termenul este suspendat pe latura civila insa doar daca persoana este condamnata se poate face ceva.
Daca inculpatul este achitat s-a terminat dupa 10 ani si cu latura civila...
Reclamantul isi va pierde orice sansa tocmai datorita intervenirii prescriptiei.
Ca identitate de idei, persoana respectiva putea face demersurile in termenul legal pe cale civila ( in cadrul unui proces civil) sau putea sa introduca in cadrul procesului penal persoana juridica respectiva pentru a-i fi atrasa raspunderea patrimoniala.
Pentru astfel de situatii exista 2 variante:
1.Sa fie deschis proces civil si eventual sa fie suspendat sau sa se judece in civil.In acest caz ar fi mers mai repede decat sa astepte finalizarea procesului penal care poate fi destul de greoi in unele situatii.
2.Sa introduca in cadrul procesului penal persoana juridica pentru a-i fi opozabila hotararea pronuntata de instanta penala cu referire la latura civila a procesului penal.
Varianta 2 este evident mult mai buna deoarece varianta 1 era valabila doar in cazul in care s-ar fi dat NUP si acest lucru ar fi fost previzibil in scopul de a se evita implinirea termenului de prescriptie extinctiva.
Exista insa o problema legata de taxa judiciara de timbru...fata de procesul penal unde totul era gratis...
Dle Lascoschi, prea putina importanta mai are ce puteau face persoanele vatamate inaintea sau in timpul procesului penal care s-a derulat. Aceasta a fost asistenta si reprezentarea de care au beneficiat, desi au avut avocat ales. De dragul argumentului, tot ceea ce trebuiau sa faca era sa ceara despagubiri si de la asigurator (atentie, ma refer la "asigurator" in calitatea sa procesuala, vezi in acest sens RIL-ul solutionat de ICCJ prin Decizia nr.1/2005). Avocatul insa a dormit pe el si astfel au pierdut ocazia sa fie despagubiti de catre asigurator ca urmare a judecarii laturii civile in procesul penal. Totusi, asiguratorul fiind introdus obligatoriu in procesul penal de catre instanta in temeiul Art.54 alin.(4) din Legea 136/1995, a formulat aparari atat in nume propriu cat si prin subrogare in drepturile inculpatului/asiguratului. Fata de asigurator hotararea definitiva din penal dobandeste autoritate de lucru judecat cu privire la existenta faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia (Art.22 C.p.p.). Deci, de la momentul constituirii ca parte civila in procesul penal si pana la ramanerea definitiva a hotararii (6 mai 2010) termenul de prescriptie nu s-a intrerupt? Nu a inceput sa curga un nou termen de prescriptie la o actiune in civil impotriva asiguratorului de la data ramenerii definitive a hotararii, fiind astfel inca in termen? Eu nu m-am mai intalnit cu o asemenea situatie si de aceea am ales sa intreb profesionistii de pe acest forum.
Cand am prezentat speta, poate nu am fost suficient de clar:
-S.C. B SRL era societatea comerciala de transport la care A era angajat, si care a fost introdusa ca parte responsabila civilmente in proces
-iar S.C. Unita... S.A. e asiguratorul lui A si S.C. B SRL, introdus in proces pentru opozabilitate in mod obligatoriu de catre instanta in calitatea procesuala de "asigurator" (nefiind parte in proces, dar totusi fiind citat si putand sa faca aparari si sa ridice exceptii)