avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... speta greaaaa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

speta greaaaa

prescriptia actiunii civile neexercitate in actiunea penala, in conditiile in care actiunea penala a incetat la retragerea plangerii prealabile
care este termenul de prescriptie a actiunii civile avand in vedere ca actiunea penala a fost pornita pentru abuz in serviciu art. 213 cp?
daca curgerea prescriptiei dreptului la actiunea civila a fost suspendata in perioada procesului penal sau daca aceasta a incetat(prescriptia dreptului la actiune civila) odata cu exercitarea actiunii penale?
curge un nou termen de prescriptie pentru actiunea civila daca procesul penal a incetat la retragerea plangerii prealabile?

daca stie cineva
va multumesc
av Popa
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2008
Cabinet Av Popa Alexandru, Avocat
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 16:24, 13 Februarie 2008
Parerea mea este ca nu s-a intrerupt prescriptia si nu curge un nou termen.
si eu cred la fel, insa nu am gasit nici in tratatul lui Neagu aceasta problema.
oricum multumesc Gabi
Av. Popa
Pai vezi la art. 16 ultimul alineat din Decretul 167/1958
În ceea ce priveşte retragerea plângerii prealabile, deşi în lege nu se menţionează expres, consider ca la fel ca şi la împăcarea părţilor, că si aceasta înlătură şi răspunderea civilă. Efectul retragerii plângerii prealabile poate fi considerat ca o consecinţă a caracterului ei total, în sensul că trebuie să privească atât latura penală, cât şi latura civilă a procesului penal.Parerea mea este că nu se poate pune capăt conflictului de drept penal câtă vreme persoana vătămată menţine faţă de inculpat pretenţii de natură civilă, ce decurg din săvârşirea infracţiunii, retragerea plângerii prealabile neputând opera numai cu privire la latura penală.
In practica judiciara , unele instanţe judecătoreşti care, luând act că a fost retrasă plângerea prealabilă, au considerat ca inadmisibilă cererea de a soluţiona latura civilă a cauzei prin obligarea inculpatului la plata despăgubirilor civile.
1. potrivit tratatului de drept procesual penal(Boroi, Ungureanu, Jidovu, Magureanu) este vorba de dreptul de optiune ce poate fi exercitat in cadrul procesului penal sau separat solicitarea despagubirilor civile, posibilitatea exercitarii actiunii civile la o instanta civila. cum actiunea civila nu a fost exercitata prin actiunea penala nu se poate vorbi de o suspendare a termenului de prescriptie.

2.in situatia in care actiunea civila era exercitata in cadrul procesului penal si actiunea penala inceta ca urmare a retragerii plangerii, instanta pronunta achitarea in baza art 11 pct 2 lit b raportat la art. 10 lit f Cpp si prin hotarare indruma partea sa se adreseze unei instante civile. in aceste conditii termenul de prescriptie ar fi fost suspendat, deoarece potrivit art 19 al 2 Cpp penalul tine in loc civilul

Per a contrario, se intampla asa cum am precizat la punctul 1

Alte discuții în legătură

Retragere plangere dan@ela dan@ela Buna seara, In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)