avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... speta greaaaa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

speta greaaaa

prescriptia actiunii civile neexercitate in actiunea penala, in conditiile in care actiunea penala a incetat la retragerea plangerii prealabile
care este termenul de prescriptie a actiunii civile avand in vedere ca actiunea penala a fost pornita pentru abuz in serviciu art. 213 cp?
daca curgerea prescriptiei dreptului la actiunea civila a fost suspendata in perioada procesului penal sau daca aceasta a incetat(prescriptia dreptului la actiune civila) odata cu exercitarea actiunii penale?
curge un nou termen de prescriptie pentru actiunea civila daca procesul penal a incetat la retragerea plangerii prealabile?

daca stie cineva
va multumesc
av Popa
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2008
Cabinet Av Popa Alexandru, Avocat
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 16:24, 13 Februarie 2008
retragerea plangerii prealabile trebuie sa fie totala si neconditionata trebuind sa priveasca ambele laturi - penala si civila-ale cauzei neputandu-se inlatura raspunderea penala a inculpatului sub vreo conditie vii toare !!! tribunalul suprem , sectia penala decizia nr 5069/1971 ....opinie impartasita unanim in doctrina si jurisprudenta! o data retrasa plangerea prealabila nu mai pot exista pretentii civile deci nu intra in discutie termen de prescriptie !
atentie la speta.... acolo se spune faptul ca actiunea civila nu a fost exercitata in cadrul procedurii penale.
in rest, normal ca ai dreptate... retragerea plangerii produce efecte in rem

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere dan@ela dan@ela Buna seara, In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)