avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Obligatia de a face?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Obligatia de a face?

Lucrez pt o firma, X, care a emis 5 bilete la ordin altei firme Y, pt garantarea platii unor marfuri.Aceste bilete au fost girate de firma Y la firma Z.Creanta firmei X s-a stins prin plata, DAR firma Z a investit biletele cu formula si le-a dus la executor.La somatia executorului s-a facut de catre firma X opozitie cambiala, in judecarea careia s-a descoperit ca firma Z nu exista.
Pot sa promovez o actiune bazata pe obligatia de a face catre firme Y care dupa ce a primit contravaloarea marfii nu mi-a predat biletele la ordin inapoi?
Cu ce temei juridic?
Aceasta actiune m-ar ajuta sa castig in opozitia cambiala?Cu acest proces sunt in apel deoarece in fond mi s-a respins caci a fost promovata in acelasi timp si o contestatie la executare, care a ramas in nelucrare...Incurcata speta....
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniela Camelia Nicolae , Consilier juridic 13:43, 15 Septembrie 2011
Daca s-a stins prin plata creanta, trebuie sa invocati in cadrul opozitiei la executare exceptia inexistentei obligatiei cambiale care a fost stinsa prin plata. In cazul executarilor cambiale nu se poate formula decat opozitie la executare prin care se pot invoca exceptii legate de titlul cambial cat si de formele de executare, contestatia la executare fiind inadmisibila. Parerea mea este ca in cadrul opozitiei sa formulati un capat de cerere prin care sa solicitati instantei, in anularea executarii si sa solicitati in urma admiterii acesteia obligarea intimatilor la restituirea biletelor la ordin. Am si eu pe rol o speta identica cu a dvs. cu o excutare cambiala in baza unui bilet la ordin emis cu titlu de garantie a platii pretului. Daca pretul a fost achitat, nu exista obligatie de garantie, prin urmare nu exista nici obligatie cambiala. Mai mult decat atat daca creanta a fost stinsa prin plata, obligatia cambiala a incetat.
va multumesc, deci dupa parerea dvs nu este nevoie de o actiune separata...problema mea este ca societatea Z a folosit biletele si eu nu mai dau de aceasta societate sa indeplinesc procedura de citare.Conf Reg Com nu a existat societatea Z care a cerut executarea biletelor, am gasit o alta societate la acea adresa dar nu am cum sa fac legatura dintre societatea Z si aceasta pe care am descoperit-o.Instanta mi-a pus in vedere acest lucru la ultimul termen sa fac dovada legaturii dintre ele.Cum va spuneam sunt in apel caci in prima instanta a fost respinsa opozitia ca lipsita de intres caci deschisesera o contestatie la executare cu acelasi obiect.
Daca sunteti in apel nu veti mai putea invoca cereri noi. Am crezut ca nu s-a finalizat in prima instanta opozitia. Daca giratara nu exista, cu atat mai mult trebuie anulata executarea pentru ca girul s-a facut in mod nelegal, catre o persoana juridica care nu exista. Invocati si nulitatea titlului cambial - biletul la ordin, si atunci acele bilete la ordin vor fi anulate si nu vor mai avea nicio valoare juridica. Nu veti mai avea nevoie de ele.
nu ar fi bine sa caut executorul caci am la dosar copie dupa cererea de executare care este facuta de aceasta societate care nu exista?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Opozitie la executare raluca.raluca20 raluca.raluca20 Firma X emite mai multe bilete la ordin catre firma Y pentru garantarea platii unor facturi. In total este vorba de 30.000 lei. La scadenta biletelor la ordin ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare bilet ordin Cristianna Cristianna Buna ziua!Societatea noastra a refuzat un bilet la ordin din lipsa de disponibil.Ulterior am achitat partial prin compensare.Am vazut pe portal ca debitoarea a ... (vezi toată discuția)
Opozitie la executare bo Irina S. Irina S. Pot invoca in cadrul opozitiei la executare faptul ca sumele din BO si pentru care s-a inceput executarea silita au fost achitate? (vezi toată discuția)