avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Opozitie la executare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Opozitie la executare

Firma X emite mai multe bilete la ordin catre firma Y pentru garantarea platii unor facturi. In total este vorba de 30.000 lei. La scadenta biletelor la ordin Y introduce biletele pentru plata si obtine refuzul de la banca pentru lipsa dsponibil. Pentru acoperirea platii ce o avea de facut X plateste cu numerar si primeste chitanta pentru 6000 lei, iar pentru inca 12.000 lei gireaza un instrument de plata catre Y, ramand astfel de achitat doar 12.000 lei. Y introduce cerere de executare silita pentru toate biletele la ordin si intreaga suma de 30.000 lei. X omite sa introduca in termenul de 5 zile de la primirea somatiei executorului opozitie la executare pe legea cambiala, dar introduce contestatie la executare in termenul de 15 zile pe codul de procedura civila.
Practica instantelor este de respingere, din cate cunosc, a acestor contestatii la executare ca inadmisibile pentru ca nu s-a uzat de procedura speciala a opozitiei si tardive pentru ca nu s-au formulat in interiorul celor 5 zile. Mai are debitorul X vreo sansa sa ii fie recunoscuta plata facuta si ma refer aici la orice alta cale legala?
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 10:16, 25 Octombrie 2012
Buna ziua,

Daca aveti motive de contestatie la executare,aveti sanse sa vi se admita .
De ex, daca nu vi s-a trimis de catre executor o somatie cambiala ( intemeiata pe prevederile art. 62 Legea 58/1934 ) mai intainte de a se incepe executarea silita efectiva, ( de ex. mai inainte de poprire sau somatia mobiliara/imobiliara intemeiata pe dispozitiile codului de procedura civila) aveti motive intemeiate de contestatie la executare.

De asemenea, nefiind in termenul pt declararea opozitiei, va puteti apara in contestatie, ca nu aveti o alta cale de atac valida . Nu stiu daca tine neaparat, dar poate fi un argument.

O alta sansa... eu as incerca o imbogatire fara justa cauza, o plangere penala , orice ...

Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin girat si pus in executare danic danic Va rog sa ma ajutati cu o speta legata de un bilet la ordin: Astfel, A emite un bilet la ordin catre B, iar B il gireaza catre C. Ulterior A isi achita ... (vezi toată discuția)
Executare silita- cale de atac sau contestatie mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Daca am gasit pe net un dosar de incuviintare executare silita pe numele meu introdus in data de 09.04.2013 , cu o solutie data in 16.04.2013, ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face? Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae Lucrez pt o firma, X, care a emis 5 bilete la ordin altei firme Y, pt garantarea platii unor marfuri.Aceste bilete au fost girate de firma Y la firma Z.Creanta ... (vezi toată discuția)