Va rog sa ma ajutati cu o speta legata de un bilet la ordin:
Astfel, A emite un bilet la ordin catre B, iar B il gireaza catre C.
Ulterior A isi achita datoria fata de B platind cash si primind chitanta de la B pt plata.
Totusi B introdusese deja biletul la ordin pe circuit si in chiar ziua urmatoare platii cash, biletul la ordin este refuzat la plata.
C il pune in executere contra lui A si incepe executarea prin poprire.
Ce actiuni are A la indemana pt a stopa executarea si pt a dovedi ca de fapt isi achitase datoria fata de B?
mai precis opozitie la executare, fiind executare silita cambiala are un alt regim - cf legii cambiei si BO. Vezi ca opozitia se introduce in 5 zile spre deosebire de cele 15 de la contestatia la executare
EU as spune asa :
Daca ati primit somatie cambiala / o somatie de plata intemeiata pe art. 62 Lg.58/1934, faceti opozitie la executare in termen de 5 zile de la primirea acesteia.
Daca nu ati primit somatie cambiala, faceti contestatie - motiv nulitatea actelor de executare deoarece nu s-a emis somatie cambiala asa cum dispune imperativ legea speciala, pentru a se putea incepe executarea unui titlu executoriu- bilet la ordin.
In alta ordine de idei, tineti seama de faptul ca plata obligatiei pentru care a fost emis biletul la ordin, este o exceptie personala ce nu poate fi opuna giratarului, asa dispune legea speciala.
Asadar, pe acest motiv nu aveti nicio sansa sa castigati in Instanta. Nu puteti decat sa platiti si sa va indreptati ulterior impotriva beneficiarului initial, care a primit de 2 ori executarea unei obligatii.
Daca nu am fost destul de clar, rugati un avocat sa va citeasca cu atentie Legea cambiei si biletului la ordin.
bun raspuns.
Exbrom sa stii ca am intalnit instante care sustin faptul ca opozitia la executare se face in 5 zile de la primirea somatiei cambiale si la urmatorul act se face contestatie la executare ( de ex. poprire).
Altele au spus ca se face opozitie cambiala in 5 zile la orice act incepand cu somatia cambiala.
Altele ca se face contestatie la executare ca e tot aia cu opozitia...
Asta ca sa stie toata lumea cam cat de praf sunt instantele romanesti..
5 juristi - 10 pareri :)
Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare. Cand avem titlu executoriu Bilet la ordin, sau cambie- dar ea se intalneste mai rar, contestatia la executare impotriva titlului executoriu este inadmisibila. Este admisibila contestatia la executare impotriva executarii insesi, impotriva actelor de executare. Impotriva titlului executoriu se poate face doar opozitie la executare.
Multi judecatori nu stiu ca exista aceasta lege speciala si judeca dupa regulile dreptului comun, de aceea dau hotarari eronate.
In Romania este o moda ca persoanele juridice sa isi emita in oglinda Bilete la ordin si sa isi faca ulterior compensare pe creantele in baza carora s-au emis biletele la ordin. Apoi merg cu biletele la banca si le sconteaza. Cand sunt executati silit vin cu astfel de motivatii cum ar fi incetarea raportului juridic ce a generat emiterea BO-ului. Din pacate pentru ei giratarului nu ii pot fi opuse astfel de motive.
Recurs ???
maque
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)