avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile și îndatoririle pãrinților ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile și îndatoririle pãrinților divorțați fațã de copiii lor minori. Divorț sub imperiul legii vechi

Buna ziua ,as dori sa stiu daca noul cod civil se aplica chiar daca am divortat in 2010 avand o hotarare definitiva si irevocabila din care reiese ca sunt unicul custode al copiilor minori ,fostu sot neavand zile de vizite .
Avand aceasta hotarare judecatoreasca din 2010 fostul sot mai poate interveni facand recurs pentru a aplica noul cod civil sau mai are dreptul la vreun fel de decizii in ceea ce priveste copii????
Multumesc!!
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
moon10, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:51, 16 Septembrie 2011
Masura luata prin hotararea judecatoreasca pe care o aveti nu era "batuta-n cuie" nici sub imperiul actualei legislatii. (Codul Familiei actual)
In cazul schimbarii imprejurarilor avute in vedere la pronuntarea acelei hotarari instanta putea sa MODIFICE masura la cererea oricaruia dintre parinti ...etc (art 44 C. Fam . - adica vestita...reincredintarea)


Legea de punere in aplicare a Noului cod civil spunea asa:

Dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil. (NOUL)

Iar art. 403 vorbeste despre aceeasi "schimbare a imprejurarilor".

Art. 403. - In cazul schimbarii imprejurarilor, instanţa de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile şi indatoririle părintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.

Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Multumesc pt. raspunsul dvs,un weekend placut !!
El va avea posibilitatea de a deschide un nou proces, conform noii legi, prin care sa obtina drepturi mai multe.
Nu in cadrul recursului isi va putea rezolva problema, ci pe calea unui alt proces in viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti amimihal amimihal Buna ziua Daca in urma divortului pe cale notariala ,s-a stabilit exercitarea in comun a autoritatii parintesti,si stabilirea dom copilului la mama cu drept ... (vezi toată discuția)
Exercitare autoritate parinteasca in comun ionut979 ionut979 buna ziua. am divortat in decembrie 2010. sentinta este definitiva si irevocabila. copilul minor a fost incredintat fostei sotii. acum cu intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Ecaterinaa Ecaterinaa Exista o sentinta definitiva si irevocabila cu exercitarea autortatii parintesti de catre un parinte, proces inceput dupa vechea lege, insa sentinta s-a ... (vezi toată discuția)