avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca

Exista o sentinta definitiva si irevocabila cu exercitarea autortatii parintesti de catre un parinte, proces inceput dupa vechea lege, insa sentinta s-a pronuntat la inceputul acestui an (banuiesc ca s-a tinut cont si de noua lege). Se afla pe rol un proces in care se cere autoritatea parinteasca comuna (la primul proces partea a consimtit ca minorul sa fie incredintat celeilalte parti).

Trecand un timp atat de scurt, se poate invoca exceptia lucrului judecat ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 02:35, 9 Septembrie 2012
Daca sentinta s-a pronuntat la inceputul acestui an, inseamna ca procesul s-a judecat dupa vechiul cod civil, deoarece, asa cum spuneti, a fost "iceput dupa vechea lege".

Da, in noul proces puteti invoca exceptia autoritatii lucrului judecat, dar este foarte important sa aveti argumente puternice si convingatoare.

Parerile sunt impartite, nu exista o practica unitara in ceea ce priveste acest aspect si conteaza foarte mult de argumentele aduse in fata instantei in sustinerea exceptiei de autoritate de lucru judecat in ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti in comun pe noua lege.
"Dispozitiile hotararilor judecatoresti privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispozitiilor art. 403 din Codul civil.”

Art 46 din Legea 71 privind punerea in aplicare a noului Cod Civil

ART. 403*)
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.
#CIN
*) Conform art. 46 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil.

Reglementări anterioare:
- art. 44 din Codul familiei
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitare autoritate parinteasca in comun ionut979 ionut979 buna ziua. am divortat in decembrie 2010. sentinta este definitiva si irevocabila. copilul minor a fost incredintat fostei sotii. acum cu intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autoritatii parintesti amimihal amimihal Buna ziua Daca in urma divortului pe cale notariala ,s-a stabilit exercitarea in comun a autoritatii parintesti,si stabilirea dom copilului la mama cu drept ... (vezi toată discuția)
Mama plecata in strainatate, incredintare minor sarkan sarkan Buna ziua Mama fiului meu are custodie totala din an 2011 , de curand a plecat in germania cu actualu ei iubit ,problema sta astfel io nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)