Mama fiului meu are custodie totala din an 2011 , de curand a plecat in germania cu actualu ei iubit ,problema sta astfel io nu am fost anuntat de plecarea ei si nici nu ma instintat ce va face cu copilu ,sa luam o decizie inpreuna in cea cel priveste pe copilu nostru ea mai mult tinand legatura cu mama mea i la incredintat dansei dar fara nici un act notarial , cum se procedeaza pt ca io platesc pensie alimentara si daca ea va sta un an de zile in strainatate io sunt obligat sa platesc toata perioada asta cand se va intoarce? As putea sa iau copilu in custodia mea definitiv?
Introduceti actiune in instanta si poate veti obtine autoritatea parinteasca exclusiva a minorului.
Explicati motivele, si poate veti avea castig de cauza.
Indifirent cat va sta in Germania, va trebui sa platiti pensie de intretinere, pentru ca dvs. nu platiti mamei, ci copilul este beneficiarul prestatiei, indiferent cine are grije de el.
Puteti solicita in instatnta stabilirea domiciliului copilului la dvs., pentru ca tot are grija de copil bunica paterna, dar nu puteti obtine si autoritatea parinteasca excluisiva, pentru ca nu sunt motive.
Avand in vedere ca imprejurarile care au sta la baza hotararii de incredintare s-au schimbat aveti dreptul sa Introduceti actiune in instanta pentru stabiliarea exercitarii autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului si a pensiei de intretinere.
ART. 403*)
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.
#CIN
*) Conform art. 46 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil.
Reglementări anterioare:
- art. 44 din Codul familiei