avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala din culpa...cand se prescrie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala din culpa...cand se prescrie?

am fost victima unui accident rutier...si nu am depus inca plangere...exista un termen de prescriere?care?
Cat timp a trecut de la nefericitul eveniment?
trecut de... 60 zile
Cate zile de ingrijire ati primit?
Depinde la ce alineat al art. 184 cod penal se incadreaza fapta... daca e vorba de alin. 1 sau 3 puteti formula plangere prealabila in termen de 2 luni din momentul cand ati stiut cine este faptuitorul... daca este vorba de celelalte alineate puteti face o sesizare la politie oricand... prescriptia este de cativa ani dar in cazul dumnevoastra este vorba de un termen de decadere nu de prescriptie....
Art.122. – Termenele de prescriptie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:

Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa închisorii care nu depaseste un an sau amenda.


Art. 184. - Vatamarea corporala din culpa

Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 21, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savârsite din culpa, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Când savârsirea faptei prevazute în alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevazuta în alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(41) Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savârsite de catre o persoana care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, si închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

Pentru faptele prevazute în alin. 1 si 3, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.



Vrei sa incerci un santaj sau de ce intrebi care este termenul de prescriptie?

Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2008
prosecutor, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescriptie de procedura penala-termen lorellai_1000 lorellai_1000 dupa ce perioada de timp se poate obtine o prescriptie de procedura penala intr-un caz de furt sau delapidare? dupa 6 luni de la data savarsirii actiunii? ... (vezi toată discuția)
Plangere penala flomrco47 flomrco47 Care este diferenta dintre o plangere penala si o plangere prealabila? Si care este termenul pentru a depune o plangere penala? Pentruca am citit in NCPP ca ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie dreptul de a introduce plangere pt inselaciune liliana11 liliana11 in cat timp se prescrie dreptul de a introduce plangere pt inselaciune Multumesc (vezi toată discuția)