avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi
Discuție deschisă în Cultură generală

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi

Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la datul zaharului de pomana, adica ajutorul social vangheliano-mazaresc despre ce se mai poarta in materie de expresie "la moda".
Am sa incep cu expresia:
- Nu mi se pare corect ca.....
Expresia e pe post de disciplina sportiva nationala intelectuala si este rostit adesea si in legatura cu orice semn de mirare sau intrebare nazarit in capul cuiva in legatura cu orice. Ce ma deranjeaza pe mine personal este "ca nu mi se pare" deloc in regula ca oamenilor le ajunge o "parere" despre ceva (nu opinie) si nu o documentare.
Ha! Documentare am zis? Doamne, ce pretiozitate! Unde, doamne iarta-ma, sa se documenteze aceasta multime cu creierii nivelati de atatea manele si telenovele? Pe Goagal? Noooo, ca motorul ne da niste rateuri deplorabile si mai mult ne incurca...... La tv? Ei asi, hai ca am zis-o! Carti, librarii, biblioteci? Doamne, atata risipa de inteligenta si atat de putin timp de pierdut in cadrul ocupatiei cu lipsa de timp! O adevarata incurcatura!
Deci ca s-o scurtez....cum vi se pare expresia "nu mi se pare corect sa...."? Sau poate abordati alta disciplina sportiva din sportul national intelectual romanesc, ticul verbal - expresie a lenei de a gandi.
Cel mai recent răspuns: ContSters203313 , utilizator 19:41, 15 Octombrie 2011
elga50 a scris:

......................................................., ticul verbal - expresie a lenei de a gandi.


Eu nu as spune ca este permanent expresia lenei.
Din punct de vedere psihologic ticul verbal , are o evolutie variabila , de multe ori poate fi controlat dar depinde de prezenta anumitor stimuli externi sau interni.
Ticurile verbale se pot accentua datorita starilor emotionale intense, in perioade tensionate in conditii de stres, de oboseala, de starea de excitare, sau atunci cand ticul a fost observat de altii.
In momentul in care intervine relaxarea, ticurile verbale scad in intensitate, ele fiind mai putin prezente si in cazul in care persoana este concentrata asupra unei anumite activitati.

O zi buna!
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
ContSters203313, utilizator
Ati putea sa ne dati un exemplu de tic verbal care sa nu intre in aceasta categorie pe care am denumit-o eu "lenea de a gandi", ci este numai rezultat al unei stari tensionate?
Ca as vrea sa departajam lucrurile si sa nu amestecam stressul cu lenea.
Da!
Intr-o situatie tensionata, ma trezesc tusind.

Nu vreau sa confund stresul cu lenea dar nici lenea cu stresul
Expresia lenei, formulata, Deci, ca atare...........in contextul in care nu exista nici o urma de concluzionare pentru mine este apogeul lenei in a gandii.
O zi buna!
Bun, delimitam tusea de stress....de expresiile care tind sa acopere niste goluri, precum se peticesc strazile noastre primavara.

Dar, totusi....acestea nu ar putea fi caracterizate ca fiind trendy, asa cum le-as vrea eu, ele se poarta de multicel, cam de cand se dadeau diplomele pe puncte.

Eu as face referire la acele expresii de sorginte recenta, cam din epoca diplomelor pe bani, ca de exemplu acela pe care l-am dat la inceputul topicului sau .... ma lasi, cu varianta moldoveneasca ma lesi?

Dar ca sa nu se zica ca sunt pricinoasa....hai sa acceptam si expresii intrate in uz atat de profund de nici nu mai stii la un moment dat daca sunt corecte sau nu.

Deci?
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
elga50, moderator
Foarte interesanta definitie a ticului verbal, @elga50 - lenea de a gandi :bow:

Pe mine ma nenoroceste expresia Ideea este ca ... cu care isi incep multi propozitiile sau frazele si de fapt nu urmeaza expunerea unei idei, ci prezentarea unui fapt: Ideea este ca ea de fapt l-a inselat prima, Ideea este ca salariul nu mi-a crescut dar francul francez a luat-o razna etc.

Avem un prezentator de divertisment de dupa-amiaza care este exasperant cu expresia asta, nu imi vine sa cred de cate ori pe interval de 10 minute il aud (emisiunea lui e pe post de zgomot de fond cand am treaba in bucatarie B-) ).
In cazul lui, da: expresia Ideea este ca... e clar lenea de a gandi. O foloseste de regula cand vrea sa intoarca invitatul la o intrebare anterioara sau cand vrea sa sublinieze un fapt, nu ca sa concluzioneze ceva.
Obositor :rolleyes:

Dobandisem, din prea multa dorinta de a rade pe seama unui primar-cultura de perle obiceiul de a incepe propozitiile cu Deci... . In cazul meu, nu stiu cum sa cataloghez ticul verbal. Nu era din lene... :sorry:

:vishenka:
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Cuvinte si expresii ContSters181996 ContSters181996 M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in ... (vezi toată discuția)
O greseala minora cu poze indecente (nu nud) tudy1704 tudy1704 Buna ziua! De curând eu cu prietena mea am plănuit sa fac un cont fals si sa vorbesc cu alti tipi ca sa ii intreb dacă vor sa facem schimb de poze sexy, nu ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)