avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi
Discuție deschisă în Cultură generală

Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi

Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la datul zaharului de pomana, adica ajutorul social vangheliano-mazaresc despre ce se mai poarta in materie de expresie "la moda".
Am sa incep cu expresia:
- Nu mi se pare corect ca.....
Expresia e pe post de disciplina sportiva nationala intelectuala si este rostit adesea si in legatura cu orice semn de mirare sau intrebare nazarit in capul cuiva in legatura cu orice. Ce ma deranjeaza pe mine personal este "ca nu mi se pare" deloc in regula ca oamenilor le ajunge o "parere" despre ceva (nu opinie) si nu o documentare.
Ha! Documentare am zis? Doamne, ce pretiozitate! Unde, doamne iarta-ma, sa se documenteze aceasta multime cu creierii nivelati de atatea manele si telenovele? Pe Goagal? Noooo, ca motorul ne da niste rateuri deplorabile si mai mult ne incurca...... La tv? Ei asi, hai ca am zis-o! Carti, librarii, biblioteci? Doamne, atata risipa de inteligenta si atat de putin timp de pierdut in cadrul ocupatiei cu lipsa de timp! O adevarata incurcatura!
Deci ca s-o scurtez....cum vi se pare expresia "nu mi se pare corect sa...."? Sau poate abordati alta disciplina sportiva din sportul national intelectual romanesc, ticul verbal - expresie a lenei de a gandi.
Cel mai recent răspuns: ContSters203313 , utilizator 19:41, 15 Octombrie 2011
Daca eu imi insusesc cuvantul "realmente" pentru ca mi se pare mai elegant, deci ma implic in decizie, inseamna ca nu dovesesc lene de a gandi ca exista un sinonim in romaneste pa care as putea sa il folosesc in modul meu original de persoana care gandeste cu mintea-i proprie? De exemplu, in loc sa spun "Realmente m-am simtit rau aseara, cand ....", as putea sa spun simplu "Aseara chiar m-am simtit rau cand.......".
Eu cred ca tot despre lenea de a gandi este vorba cand preiei de la altii de-a gata, fara sa te gandesti la sinonime sau la o altfel de expresie personala. Poate ca implicarea initiala lasata acolo, in drum, necontinuata cu o gandire personala, o fi tot lene....
Zic si eu!
Cu certitudine esti o persoana care doreste sa traga un semnal de alarma.:belay:
O astfel de discutie ar avea impact asupra persoanelor vizate daca ar avea loc dezbateri la nivelul societatii civile, a mass-mediei.
Daca reusesti sa te implici intr-un astfel de proiect acum, cand societatea civila nu-si face simtita prezenta, iar mass-media se ocupa de cancanuri - "Jos palaria!".
:vishenka:
Societatea civila are alte preocupari acum in loc de asemenea dezbateri. Ma refer la societatea civila care se exprima in media si care este cunoscuta oamenilor.
Eu sunt un "nimeni" si un "nimeni" nu poate lansa dezbateri in societatea civila decat in asemenea medii, cum ar fi acest forum.

Asa ca puneti-va palaria la loc! :)
Am dat un “sarci” pe “gugal”, pentru documentare. Si am aflat (despre) ticuri… Unii au facut top-uri ale celor mai folosite…
Ar fi “lol”… L-am auzit si l-am citi de cateva ori insa nu l-am inteles. Daca nici de ce e folosit “lol” nu pricep… lenesa minte am. Am mai gasit, in top, pe “stii” Eh, si aici m-am prins cu matza-n sac! In top mai e “deci” (dar nu e vorba despre greci) Care mai e in top? Aaaaaa da, acesta: “aaaaa” dar la TV “aaaa” s-a preschimbat intr-un fel de plescait – il aud la fetele care, la un moment dat, trebuie sa vorbeasca liber, fara a citi ce li se scrie pe prompter – dar cine mai are rabdare sa le asculte? “Auzi” mai este in top, si clasicele injuraturi, evident.

:hm: No, si acum ma gandesc: o fi lenea de a gandi sau lenea de a vorbi? Pentru ca pe al meu “stii” l-as putea inlocui cu o “mica introducere”, dar in zilele de pe urma nu mai are nimeni timp sa asculte sau sa citeasca ce am de zis (am avut tentatia de a scrie: comunica, in loc de zis)
Cred ca e lenea de a vorbi, in unele cazuri, dar si lenea de a gandi, in alte cazuri; cazul lui “aaaa” - pentru ca de-ar cugeta o clipa ar reusi cam toti oamenii sa articuleze din prima cuvantul.

Cred ca ticul verbal se transmite precum un virus...
trope_doi a scris:


Cred ca ticul verbal se transmite precum un virus...




Of, da! :(( Savurand comparatia, nu ma pot abtine sa nu subscriu parerii dvs.
Este virusul cu n variante de transmisibilitate,care ataca minunatul labirit al creierului uman si distruge structura moleculara a sinapselor.(incetisor .....)
Sunt optimista totusi, se poate trata, in unele cazuri cu succes doar cu putina bunavointa si autocotrol(tratamentul nu se gaseste in farmacii, nici in piata, nici la colt de strada sau pe net)

Ticuri .......fonduri europene, guvern/guvernanti................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuvinte si expresii ContSters181996 ContSters181996 M-am intrebat adesea ce anume ne determina sa folosim cuvintele pe care le folosim si expresiile pe care le folosim ( si care uneori ne definesc).Fara a lua in ... (vezi toată discuția)
O greseala minora cu poze indecente (nu nud) tudy1704 tudy1704 Buna ziua! De curând eu cu prietena mea am plănuit sa fac un cont fals si sa vorbesc cu alti tipi ca sa ii intreb dacă vor sa facem schimb de poze sexy, nu ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)