avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diurna deplasare externa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diurna deplasare externa

pt deplasari externe firma doreste sa acorde diurna angajatilor sai, o suma mai mica decat cea legala,respectiv 35 euro/zi. in aceste conditii ce trebuie sa faca firma pt a respecta legislatia?? va rog si cadrul legislativ
Diurna este un drept al salariatului. Norma legala prevede un barem minimal recunoscut ca fiind deductibil fiscal si care nu poate fi considerat venit salarial impozabil, ceea ce depaseste suporta discutii conform Cod Fiscal.
Dupa stiinta mea, DIURA fiind un drept de compensare a unor cheltuieli stricte ale salariatului, datorita desfasurarii vietii inafara habitatului casnic-domiciliar, nu este un drept negociabil.
E adevarat ca prin consens, si in lipsa unei parti care sa "toarne" Angajatorul la ITM, nu se poate intimpla nimic, daca inspectorii ITM "nu descopera ei insisi" iregularitatea.
Oricum o diurna mai mica decat cea legala nu poate fi inscrisa in Contractul Colectiv de Munca.
Nu-i adevarat! Salariatul poate refuza sa plece in deplasare daca nu-i convine diurna, dar nu-s obligat sa-i dau cel putin suma stabilita pentru bugetari. Pot sa dau si o diurna mai mica de atat.

Diurna se stabileste de intreprindere si nu are nici o limitare, nici la nivelul minim si nici la nivelul maxim. Singura limitare este cea legata de deductibilitate la calculul impozitului pe profit (2,5 x suma pentru bugetari).
Cuantumul diurnei de deplasare se stabileste prin negociere la nivel de ramura, unitate sau grupuri de unitati. Impartasesc opinia exprimata de colegul meu, dl. Iulian Manea.
Diurna este un drept si ca orice drept se acorda in cel putin limitele minime legale indiferent de "dorinţele" administratorului/angajatorului.
Ceea ce depaseste limita minima legala până la de 2,5 ori este deductibila fiscal, ceea ce depaseste aceasta suma se asimileaza cu veniturile salariale.
Stipulatia legala este:
>Personalului trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar i se acorda....<
Formula "i se acorda" este o formulare IMPERATIVA nu obtionala ori conditionala.
In acest fel se statueaza si in Contractele Colective, care stipuleaza:
Art. 45. - Salariaţii unităţilor trimişi în delegaţie în ţară sau străinătate vor beneficia de următoarele drepturi:
.......
b) diurnă de deplasare, al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice.
.......
Ce-mi plac contrele!
MirceaSCALAT a scris:
Ceea ce depaseste limita minima legala până la de 2,5 ori este deductibila fiscal.......
:rofl:

Este corect ceea ce ati scris in citat?

Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitata conform Cod fiscal art. 21(3) litera b):
suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice

Ce-mi plac contrele!

Si mie!:banned:

:closedtopic:



Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli delegare, detasare si deplasare SC FS ENGINEERING & CONSULTING PROJECT SC FS ENGINEERING & CONSULTING PROJECT Buna ziua, Tocmai mi-am infiintat un PFA iar activitatea mea presupune deplasarea in alte orase decat cel in care am sediu profesional. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Diurna soferi de tir detasati in ue cu a1 nicoletacostin nicoletacostin Diurna acordata soferilor de TIR, angajati la o firma din Romania care a solicitat formularul A1 pentru acei soferi care se deplaseaza in spatiul UE, este ... (vezi toată discuția)
Valoare diurna pentru un pfa zinas zinas buna ziua! detin un pfa si m-ar interesa sa stiu cat este diurna legala pentru deplasari in afara orasului.multumesc (vezi toată discuția)