avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1905 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deducere Cheltuieli delegare, detasare si deplasare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deducere Cheltuieli delegare, detasare si deplasare

Buna ziua,
Tocmai mi-am infiintat un PFA iar activitatea mea presupune deplasarea in alte orase decat cel in care am sediu profesional. Intrebarea mea este legata de felul in care pot deduce cheltuielile cu deplasarea si diurna legala si anume cum pot trece la cheltuieli diurna legala si cheltuielile legate de combustibilul consumat fara sa am probleme la controale? Care este suma maxima pentru diurna legala si ce documente justificative trebuiesc pregatite pentru a fi considerata cheltuiala deductibila?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mariana calin , utilizator 16:57, 15 Februarie 2010
Art. 48 din Codul Fiscal:

(5) Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:

c) suma cheltuielilor cu indemnizaţia plătită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice; (la data 04-Jun-2005 Art. 48, alin. (5), litera C. din titlul III, capitolul II modificat de Art. I, punctul 7. din Legea 163/2005)
Si ce documente trebuie sa prezint care sa justifice indemnizatia pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate? Pot avea aceasta cheltuiala de 2.5 ori nivelul legal in fiecare zi?
Multumesc,

Florin
Din cate stiu eu puteti sa aveti aceasta cheltuiala cu diurna in fiecare zi in care puteti demonstra (cu un ordin de deplasare) ca ati fost in interes de serviciu in afara localitatii. Cheltuiala cu diura este deductibila in limita a 2.5 ori nivelul legal(39 * 2.5), ce depaseste aceasta se considera cheltuiala nedeductibila.
Insa deplasarea trebuie sa fie de cel putin 12 ore ca sa aveti dreptul la diurna. De asemenea puteti deduce si cheltuielile de cazare.
Succes !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 168/2013 - diurna deductibila corina_130787 corina_130787 Buna ziua, in legea 168/2013, la pct.4 se precizeaza: articolul 21 alineatul (3) litera b) [b]se abroga[/b]. Aceasta litera se refera la cheltuiala cu ... (vezi toată discuția)
Delegare CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua Am citit articolul de astazi cu delegarea si detasarea, dar se refera numai la salariati. Eu am infintat un PFA, unde lucrez mult in teren, drept ... (vezi toată discuția)
Valoare diurna pentru un pfa zinas zinas buna ziua! detin un pfa si m-ar interesa sa stiu cat este diurna legala pentru deplasari in afara orasului.multumesc (vezi toată discuția)