avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... DELEGARE
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

DELEGARE

Buna ziua
Am citit articolul de astazi cu delegarea si detasarea, dar se refera numai la salariati. Eu am infintat un PFA, unde lucrez mult in teren, drept pentru care mi-am intocmit ordin de deplasare si imi decontez diurna. Intrebarea este, in acest caz, diurna ester deductibila din punct de vedere fiscal? Lucrez singur si nu am salariati.
Am mai pus aceasta intrebare dar nu am primit un raspuns care sa ma lamureasca.
Scrisesem ca sunt administratorul unui PFA, ori la PFA nu sunt administratori.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 15:35, 23 Iunie 2012
Diurna la PFA nu este deductibila.
Va puteti deduce doar cheltuielile de deplasare si cazare, nu si diurna. Conform art. 44 Codul muncii diurna se acorda doar salariatilor.
Punctul meu de vedere,pe care l-am mai exprimat anterior,este urmatorul :Fiind vorba de cheltuiala cu indemnizatia platita pe perioada delegarii in alta localitate,in interesul serviciului,
aceasta este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutii publice[art.48 alin.(5 )lit.c).din Codul fiscal],cu conditia ca delegarea sa fie efectuata in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii veniturilor PFA.De altfel art.9-33,referitoare atat la indemnizatia de delegare(diurna),cheltuielile de transport, cat si cele de cazare din HG 1860/2006 privind drepturile...pe perioada delegarii...prevad cuvantul "persoana"si nu cuvantul "salariat".
Rog pe unul dintre moderatori sa-si exprime un punct de vedere legal,pentru elucidarea acestei probleme,creata atat intre consultanti,cat si intre acestia si utilizatori.
Buna dimi,

Impartasesc punctul de vedere exprimat de colegii mei anterior. Titularul PFA nu beneficiaza de deductibilitatea cheltuielilor cu diurna, deoarece aceasta este o indemnizatie acordata salariatilor, conform Codului Muncii.

ART. 48 - Cod Fiscal
Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă


(5) Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
[...] c) suma cheltuielilor cu indemnizaţia plătită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

Normele metodologice la art 48 ne arata:

38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
[...]23. cheltuielile de delegare, detaşare şi deplasare, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, care este deductibilă limitat;

39. Sunt cheltuieli deductibile limitat, de exemplu, următoarele:
[...]- cheltuielile reprezentând indemnizaţia de delegare şi detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, sunt deductibile, respectiv în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

[ link extern ]


Coroborand toate acestea, concluzionez ca diurna reprezinta o cheltuiala deductibila limitat, acordata de angajatori salariatilor pe perioada detasarii si delegarii, iar pentru titularul PFA sunt deductibile NUMAI cheltuielile de deplasare, delegare si detasare pentru care sunt prezentate documente care au sustinere legala.

trutanmarian a scris:
Rog pe unul dintre moderatori sa-si exprime un punct de vedere legal,pentru elucidarea acestei probleme,creata atat intre consultanti,cat si intre acestia si utilizatori.

In postarile anterioare au raspuns colegii mei Lucian Huzum, moderator al forumului Avocatnet, dar si @George1962, consultant fiscal.

Pentru ca m-ati rugat personal am raspuns aici :), insa de regula nu intervin in topicurile unde colegii mei au postat anterior raspunsuri corecte.

Moderator,
Gabriela Ionescu
si eu sunt de parare ca titularul PFA nu poate deduce cheltuieli cu diurna si mi-am exprimat un punct de vedere aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

de asemenea, inspectorii din cadrul serviciului de inspectie fiscala persoane fizice acorda deductibilitate pentru diurna numai daca aceasta este acordata salariatilor unui PFA, nu si titularului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontare deplasare in strainatate pfa break_noon break_noon Sunt PFA, si am contract cu o firma din Germania. Cei de acolo imi cer, mai mult sau mai putin regulat (o data la 1-2 luni) sa merg la ei, pentru discutii ... (vezi toată discuția)
Valoare diurna pentru un pfa zinas zinas buna ziua! detin un pfa si m-ar interesa sa stiu cat este diurna legala pentru deplasari in afara orasului.multumesc (vezi toată discuția)