avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Noul Cod civil se aplicã și proceselor de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Noul Cod civil se aplicã și proceselor de divorț aflate în curs de soluționare?

Dispozitiile noului cod civil se aplica si proceselor de divort incepute sub imperiul legii anterioare?

Sunt de acord ca legea civila nu retroactiveaza. Dar in art. 5 alin. 2 din Legea 71/2011 se arata ca :
"Dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil. "

Sa inteleg ca odata inceput un proces de divort cu minori spre exemplu, si fiecare parte solicitata incredintarea minorului, daca instanta nu se pronunta inainte de 1 oct. 2011 carui parinte va incredinta minorul, dupa 1 octombrie va acorda autoritatea parinteasca comuna?

@conta-Tulcea: Precizez ce anumite efectele ale sentintele se produse ex tunc, adica atunci cand cererea este la rol judecatoriile, si atunci nu e clar ce se poate aplica retroactiv legea daca nu s-a dictat sentinta definitiva si irevocabila. Cu tot anumite efectele, fiind un proces aproape universal, sunt produse ex nunc, adica atunci cand se dicteaza sentinta, si atunci e aplicabil noului codul civil, si asta este intelesul articole citate de la dv. Dar leguitorul nu e clar, si asta ramane la discrectionalitatea judecatoreasca. Asta e o chestiune tehnica, dar e clara vointa leguitorul sa se faca un totum revolutum desi vrea sa se aplice imediat indiferent starea judecatoreasca a actiuni. Cred ce in orice caz, articol 39 da voie sa se faca o noua actiunea in baza codul nou, stabilind de fapt ce sentintele nu sunt irevocabile, in ceea ce priveste multe aspect, ni are efecte de lucru judecat. Eu cred in fine, ce avem o revolutia judiciara in materia familiara, si ce efectele sale sunt imprevizibile in Romania ce va insarcina judecatorilor la o specializarea pentru a judeca procesele cu mai multe grija pentru a salva copiilor de la rautate inimilor ale sotiilor despartiti si cu chef de revansa..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de ajutor in privinta copiilor ContSters140523 ContSters140523 Punerea în aplicare este imediată, începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru toate cauzele care sunt pe rolul instanţelor de judecată, conform cu ... (vezi toată discuția)
Divort pe noul cod mihai66 mihai66 Daca actiunea de divort este introdusa pe actualul cod(iunie 2011) dar se va judeca dupa intrarea in vigoare a noului cod(noembrie2011) pe ce cod se va ... (vezi toată discuția)
Custodia comuna in noul cod civil ContSters212874 ContSters212874 daca am inteles bine, dosarele depuse ,sa zicem ,cu o saptamana inainte de intrarea in vigoare a noului cod se vor judeca dupa legea veche (in care nu exista ... (vezi toată discuția)