avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia comuna in noul cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia comuna in noul cod civil

daca am inteles bine, dosarele depuse ,sa zicem ,cu o saptamana inainte de intrarea in vigoare a noului cod se vor judeca dupa legea veche (in care nu exista termenul de custodie comuna, si nu se poate cere acest lucru), iar la cele depuse dupa o saptamana (de la intrarea in vigoare a noului cod) se poate cere si custodia comuna ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:09, 4 Iulie 2011
Asa cum zicea si "poetul" (nu mai stiu cine a zis-o) - "Adevarul va poate elibera, dar in prima instanta s-ar putea sa va scoata din pepeni".

Cam in stadiul acesta ma aflu... Am si eu mai multe intrebari decat raspunsuri cu pretentie de adevar si (pentru "connaisseuri") ma bantuie ganduri vechi (principiul neretroactivitatii) in haine noi (L 71/2011 art 5)

Art. 5. - (1) Dispoziţiile Codului civil se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.
(2) Dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil.

CAPITOLUL IV
Dispoziţii cu privire la cartea a II-a "Despre familie" a Codului civil şi cu privire la unele legi

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii tranzitorii şi de punere în aplicare a cărţii a II-a "Despre familie" a Codului civil

Art. 39. - (1) Dispoziţiile Codului civil privind divorţul se aplică fără a se deosebi între căsătoriile încheiate înainte sau după intrarea sa în vigoare.
(2) Divorţul pronunţat anterior intrării în vigoare a Codului civil produce efectele stabilite de legea în vigoare la data când s-a pronunţat hotărârea rămasă irevocabilă.

NCC
§4. Efectele divorţului cu privire la raporturile dintre
părinţi şi copiii lor minori

Raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori

Art. 396. - (1) Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.
(2) Dispoziţiile art. 264 sunt aplicabile.

Art. 397. - După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.


@ ale. ...putintica rabdare!
Nu m-as grabi sa afirm ori sa neg ceea ce ati auzit dvs. pentru ca ar insemna sa o fac cu convingerea ignorantului. (inainte de a fi citit de N ori de la cap la coada si de la coada la cap acest cod si Legea de aplicare)

Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod civil se aplicã și proceselor de divorț aflate în curs de soluționare? uttzza uttzza Dispozitiile noului cod civil se aplica si proceselor de divort incepute sub imperiul legii anterioare? Sunt de acord ca legea civila nu retroactiveaza. ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii mediator_comeaga mediator_comeaga Ca urmare a initiativei ARPCC (Asociația Română pentru Custodia Comună) si a eforturilor acestei organizatii neguvernamentale, iata mai jos rezultatul. ... (vezi toată discuția)
Custodie posibil copil Cristina0110 Cristina0110 buna seara as avea si eu niste intrebari daca aste posibil. Sotul meu a avut o relatie in 2004 cu o fata (relatie de 2 seri). dupa o perioada de timp 3-4 luni ... (vezi toată discuția)