buna seara as avea si eu niste intrebari daca aste posibil. Sotul meu a avut o relatie in 2004 cu o fata (relatie de 2 seri). dupa o perioada de timp 3-4 luni aceasta l-a cautat insistent spunandu-i ca este insarcinata tin sa va spun ca aceasta fata in acel timp a mai intretinut relatii sexuale cu barbati(cel putin 4). Acum am primit o citatie cum ca este chemat in instanta sa recunoasca copilul si sa faca un test de paternitate. Daca acest copil ar fi al lui am avea vreo sansa sa ii castigam custodia?(sotul meu este in anglia din 2005, lucreaza avem un venit de £3000-£3500 de lire pe luna bani pe care ii putem dovedi deoarece lucram cu acte, mai avem un baietel de 7 luni)ea nu are casa copilul locuieste cu bunica pt ca ea a fost plecata in italia anglia cu multi barbati neavand o familie si un domiciliu stabil. daca ar trebui sa platim pensie alimentara cat % ar trebui sa dam si ar trebui sa platim de cand s-a nascut copilul sau de acum de cand am primit citatia?ea nu l-a contactat din 2004 niciodata pana acum decat trimitandu-i vorbe prin diverse persoane iar acum l-a dat in instanta pe 5 martie 2013 va multumesc
ªansele de a obţine custodia, dacă se va stabili filiaţia copilului faţă de soţul dvs. , vor exista dacă instanţa va considera că acest lucru este în interesul superior al copilului.Oricum, autoritatea părintească se va exercita în comun, conform legii, în sensul că ambii părinţi vor avea drepturi egale şi obligaţii egale, deciziile cu privire la educaţia , pregătirea profesională, etc. , vor fi luate de comun acord.
Pensia de întreţinere va fi în cuantum de 25 % din veniturile nete ale tatălui şi se va calcula de la data introducerii acţiunii , dar plata va începe după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti .
Conform codului civil, regula este custodia comuna a parintilor si nu custodia unica, care se acorda numai in anumite conditii. In cazul in care dupa efectuarea testului de paternitate,sotul dvs. este tatal biologic al minorului, atunci are si drepturi dar si obligatii.
In cadrul custodiei comune poate solicita ca minorul sa aiba domiciliul la tata, demonstrand ca poate oferii conditii mai bune de educare si crestere a copilului si deasemenea poate propune un plan parental instantei.
Referitor la pensia de intretinere, ea va trebui platita de la data la care este introdusa actiunea.
Va recomand ca deja sa cautati un avocat, pentru a avea timp sa stabiliti cu acesta, strategia pe care doriti.
Daca se va stabili sa plateasca pensie, procentul e de maxim 33% pt ca sotul dvs mai are un copil , copilului ( daca se va stabili ca el e tatal) ii va plati in jur de 16.5%, nu mereu se imparte egal intre cei doi copii.
am mai cerut un sfat si pe un alt site unde un respectiv avocat mi-a spus ca e posibil sa fie prea tarziu pentru ea?avand in vedere ca ea a nascut in 2004 si procesul va fi pe 5 martie 2013?
La vremea aia, codul familiei prevedea la Art. 60. - Actiunea de stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului. Abia in 2007 a fost completat cu "Actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia."
Acum codul familiei e abrogat, iar noul cod civil prevede (1) Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
art 427 1) Dreptul la acţiunea în stabilirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.
legea de punere in aplicare a noului cod ( 71/2011) zice la art 4 . Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Legea civila este aplicabila cat timp este in vigoare. Aceasta nu are putere retroactiva.
(2) Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
(3) Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrarii in vigoare a legii noi sunt supuse dispozitiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace, potrivit dispozitiilor legii noi.
(4) Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
(5) Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
(6) Dispozitiile legii noi sunt de asemenea aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi."
Art. 47 Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.
As inclina sa-i dau dreptate acelui domn avocat.
Oricum ar fi, puteti invoca exceptie prescriptiei dreptului la actiune, solicitand respingerea cererii. Instanta se va pronunta intai pe acest aspect si doar daca nu aveti dreptate, se va trece la judecarea cererii privind stabilirea paternitatii.
Paternitate
marian1268
sunt divortat, copiii mei, 2, sunt in intretinerea mamei. Fiul meu cel mic, are 6 ani. L-am recunoscut ca fiind fiul meu la nastere si asa as vrea sa fie. As ... (vezi toată discuția)