avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

sunt divortat, copiii mei, 2, sunt in intretinerea mamei. Fiul meu cel mic, are 6 ani. L-am recunoscut ca fiind fiul meu la nastere si asa as vrea sa fie. As vrea totusi pentru linistea mea sufleteasca sa fac un test de paternitate. Trebuie facut undeva anume? In cazul in care se dovedeste ca nu este fiul meu, mai pot face ceva in acest sens?
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
marian1268, utilizator
Cel mai recent răspuns: marian1268 , utilizator 15:42, 2 Aprilie 2013
Nu l-ati recunoscut, fiind un copil din casatorie, il are ca tata pe sotul mamei sale, adica pe dvs, chiar daca mama ar fi fost cea care inregistra nasterea, tot pe dvs v-ar fi avut ca tata.
Pt o tagada de paternitate, nu mai sunteti in termen.
Daca doriti sa aflati pt dvs adevarul, convingeti-o pe mama sa faceti un test de paternitate in particular.
Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.
Prezumtia este inlaturata daca pretinsul tata dovedeste ca este exclus ca el sa il fi conceput pe copil.
Noul Cod Civil precizeaza ca actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii. Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.
Dar,actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil iar dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii tatalui biologic.Atat timp cat o legatura de filiatie legal stabilita nu a fost contestata in justitie, nu se poate stabili, pe nicio cale, o alta filiatie.
Pe cale de consecinta,puteti solicita o expertiza medico-legala pentru a stabili daca sunteti tatal minorului.
Ulterior,In cazul in care admite actiunea in contestarea filiatiei, instanta poate stabili numelui copilului, exercitarea autoritatii parintesti si obligatia parintilor de a-l intretine pe copil, modul in care copilul pastreaza legaturi personale cu acela care l-a crescut-in cazul nefericit in care se dovedeste ca nu sunteti tatal acelui copil.
Art. 47 din legea 71/2011 Legea de punere in aplicare a noului Cod Civil
Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.

Apoi, nu avem niciun alt tata doritor :)

Aveati termen de a tagadui paternitatea 3 ani de cand ati aflat de nasterea copilului, de ce ati lasat sa treaca 6 ?
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
gi-jane2, moderator
mii de multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Drept de succesiune al unui copil nerecunoscut de tata dudu2000_ro dudu2000_ro Buna ziua!Un copil nerecunoscut legitim de catre tatal sau,decedat intre timp,are dreptul la a mosteni bunuri mobile si imobile apartinute acestuia!Multumesc ... (vezi toată discuția)
Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)